U trendu

BMW serija 6

Na Sajmu automobila u Pekingu BMW je nenajavljeno predstavio novu dizajnersku studiju pod imenom Concept Gran Coupe. Radi se o svojevrsnom nasledniku koncepta CS iz 2007. godine. Iza Concept Gran Coupe-a krije se, u stvari, buduća serija 6, to jest protivnik modelu Mercedes CLS i ostalim kupe limuzinama iz premijum klase.
Dizajn je tipičan za ovog proizvođača autmobila, s naglašenim prednjim odbojnicima, ukošenim svetlima, izvajanim poklopcem motora i četvorostrukim završetkom izduvnog sistema. Iako iz BMW-a to nisu potvrdili, postoje indicije da bi serijska verzija ovog automobila mogla da se pojavi na oktobarskom sajmu automobila u Parizu, tim pre što ovaj koncept već izgleda skoro pa spreman za vožnju.
Tu nije kraj novostima iz Bavarske. Naime, poslednje informacije govore da će BMW veoma brzo predstaviti koncept BMW Z2 Roadster, koji bi, navodno, 2013. godine trebalo da se pojavi u redovnoj proizvodnji. Očekuje se cena od skoro 30.000 američkih dolara. Ultralaki roadster s klasičnim mekim sklopivim krovom, postavljen na platformu serije 1, trebalo bi da bude težak oko 1.000 kilograma pa su zato za pogon predviđeni malolitarski 1,6 i 2,0-benzinski motori. Takođe, BMW je počeo da radi na hibridnom pogonu, koji će koristiti gorivne ćelije vodonika. Detalja ima veoma malo, ali se pretpostavlja da se radi o kombinaciji klasičnog benzinskog motorlja, gorivnih ćelija i 110 KS jakog elektromotora.
Pri nižim brzinama, za pogon su zadužene gorivne ćelije vodonika, koje snagom snabdevaju električni motor, to jest zadnje točkove. Kada se pojavi potreba za više snage i većom brzinom, u igru se uključuje benzinski motor, koji pokreće prednje točkove. Oba pogonska sklopa mogu da rade istovremeno. Nova tehnologija trenutno se testira na modelu serije 1, a mogla bi da se nađe u redovnoj proizvodnji već 2014. godine. Ni BMW Motorrad odeljenje nije sedelo skrštenih ruku. Njihov proizvod je koncept jednostavne oznake 6, koja asocira na vrstu motora. Ovaj motocikl pokreće 1,6-litarski redni šestocilindraš koji, za razliku od aktuelnog četvorocilindraša iz K-serije, nudi mnogo više snage i obrtnog momenta, ali bez znatno veće potrošnje. Dizajnerski, Concept 6 je najava nekih novih vremena u svetu dvotočkaša, s dugačkim prednjim delom i kratkim zadnjim delom motora i s atraktivnim izduvnim sistemom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.