U trendu

Budite oprezni! Lopovi u Srbiji nabavili spravu kojom otključavaju automobile, evo kako rade

Lopovu je nemoguće stati na put, ali vredi pokušati, a neke od rešenja koje sagovornici na ulicama Beograda nude su „voziti neki jeftin automobil koji nije interesantan lopovima da ga ukradu“, „stavljanje žive struje ili zedera“, kao i „parkiranje na sigurnom mestu“.

Neki se za zaštitu od krađe, pored tradicionalnih mera, okreću i veri. „Pomolim se Bogu, i to je to“, kaže jedan ispitanik. Uređaj, okaraterisan kao „san svakog lopova“, jarko je narandžaste boje, i napravljen je tako da hvata svaki signal koji šalje daljinski ključ.

„Ovaj uređaj kada biste ga pogledali, podseća na konzole za video-igre. Nikada ne biste posumnjali o čemu se radi. Pitanje je da li bi naš narod znao čemu služi ta oprema“, kaže za Prvu TV Aleksa Tešić iz Balkanske istraživačke mreže Srbije.

Kako bi uređaj radio, vasnik automobila i vlasnik aparata treba da budu u neposrednoj blizini dok se auto otključava. Kada vozač pritisne dugme za otključavanje, istovremeno, lopov treba da aktivira spravu koja snima radio frekvenciju ključa. Nakon toga, lopov pošalje taj isti signal ka automobilu, i auto je njegov.

„Originalna cena uređaja je 150 evra, a u preprodaji je nešto skuplji, oko 200, 300 evra. Mi smo na Telegramu našli grupu koja broji 3.000 članova“, ističe Tešić.

Ipak, nije ni svaki princip krađe isti kod svakog automobila, pa lopov mora da prilagodi tehniku. Većini vozača se dogodilo da ne zaključaju automobil iz prvog puta. Dešava se da prilikom zaključavanja, uređaj lopova uhvati signal, pa tako onemogući zaključavanje.

Vlasnik ponovo pritiska dugme, i u tome ne vidi ništa neobično, ali lopov tada dobija kod, dok sam vlasnik ni ne sluti šta se dogodilo.

„Ne može da otključa sve automobile. Pod određenim okolnostima može da otključa neke starije modele automobila. U stvari, ovo je pitanje savremenosti naše opreme“, navodi Tešić.

Osim kodova za otključavanje automobile, uređaj dešifruje i tagove za ulazak u zgrade, hotelske sobe, kreditne kartice. Preporuka je da građani ne ostavljaju novčanik i ključeve bez nadzora, kako ne bi bili zloupotrebljeni na ovaj način.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)