Bugatti 16C Galibier: ekskluziva za stoti rođendan

Za stotu godišnjicu prestižni francuski proizvođač u vlasništvu VW grupe predstavio je koncept luksuzne limuzine, Bugatti 16C Galibier. Ta limuzina s četvoro vrata dobila je ime po jednom od najtežih alpskih prevoja kojim prolaze biciklisti na čuvenoj trci Tour de France, a na tržište bi mogla da dođe 2013. godine, odmah pošto Bugatti isporuči svih 300 naručenih Veyron-a, najskupljeg automobila na svetu. Cena sportskog Veyron-a je 1,2 miliona evra, a predsednik Bugatti-ja i Bentley-ja, Franc Jozef Pefgen (Franz Josef Paefgen), najavio je da bi i cena modela Bugatti 16C Galibier mogla biti takođe veoma visoka.
Pokreće ga moćni 8-litarski motor sa 16 cilindara, ali umesto četiri turbo punjača pomažu mu dva mehanička kompresora. Pogon je na sva četiri točka, kočnice su keramičke, a snaga se na točkove prenosi putem automatskog osmostepenog menjača. Obrtni moment trebalo bi da bude između 920 i 1000 Nm, a najveća brzina veća od 380 km/h. Po tome bi Bugatti 16C Galibier bio najbrža limuzina sa četvora vrata na svetu. Zanimljivo, motor je razvijen tako da s minimalnim preradama može biti pogonjen na etanol.
Vrata i prednje stranice karoserije izrađeni su od visokosjajnog poliranog aluminijuma, a ostali delovi od karbonskih vlakana, što doprinosi manjoj masi vozila. Dizajnere Bugatti 16C Galibier-a inspirisao je legendarni model Bugatti 57 Atlantique iz 1938. godine, pa je konstruisan kao hatchback, a ne kao sedan. Sa strane i pozadi neodoljivo liči na prvu Porsche-ovu limuzinu – Panamera. U prostranoj unutrašnjosti vlada minimalizam. Samo dva instrumenta na luksuznoj komandnoj tabli, koja je napravljena od orahovog drveta – brzinometar i sat. Kada će i hoće li uopšte ta limuzina najviše klase krenuti u serijsku proizvodnju zavisi od čelnika VW grupacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.