U trendu

Cadillac Roadster

Na nedavno održanoj konferenciji za novinare, Cadillac je obznanio svoje planove da u svom pogonu u Bowling Green-u (Kentucky) krene sa proizvodnjom Roadster-a, kome će klijentela sa dubljim džepom moći da se raduje 2003. godine. Novi Cadillac Luxury-Roadster, koji se bazira na modelu Evoq, predstavljenom na svetskim sajmovima automobila prošle godine, potvrđuje da je put od koncepta do uvođenja u serijsku proizvodnju sve kraći. Mada je Cadillac-Roadster Evoq samo koncept-vozilo, on pruža sliku o tome u kom će se pravcu razvijati dizajn Cadillac-ovih modela.

Buduće kupce Cadillac Luxury-Roadster-a, pored futurističkog izgleda, očekuju brojna iznenađenja. Pre svega, snažni V8 turbomotor sa 302 kW (410 KS). Pritiskom na dugme, čvrsti krov se spušta u prtljažnik i Roadster se pretvara u kabriolet, što drugi proizvođači, međutim, nude već godinama. Ono što je kod Evoq-a novo su High-Tech detalji, kao prilagodljivi program menjanja brzina za automatski menjač i infracrveni sistem za noćnu vožnju „Night Vision“, čije slike se projektuju na vetrobran ispred vozača.

Ovo vozilo odskače od konkurencije, pre svega, težnjom za maksimalnim luksuzom, koja u njemu dostiže novi nivo. Ako su dosad jaki motori, mnogo plemenite kože i rafinirani tehnički detalji trebali da oduševe i privuku kupce, kod svog novog Roadster-a, Cadillac uvodi šarm italijanske juvelirske umetnosti. U njemu, doduše, neće biti dragulja, ali će njegov interijer delimično urediti ruka italijanskog juvelira Bulgari-ja. Njemu će u zadatak pasti oblikovanje elemenata na armaturnoj tabli, kako bi im se dao izgled „skupog sportskog sata“. Za juvelirsku kuću Bulgari, koja je osnovana 1894. u Rimu kao kovnica srebra, ovaj angažman će se takođe isplatiti. Cadillac Luxury-Roadster pre svega treba da oduševi „visoko društvo“ u SAD, Evropi i na Srednjem Istoku. Tako će dizajn i ime ove prestižne juvelirske firme imati besplatnu reklamu kod potencijalne klijentele.

Svojim dizajnom, ovaj auto ostaje veran američkom motu „veće je lepo“ („Bigger is beautiful“). Roadster se kotrlja na ogromnim točkovima (napred 19″, pozadi 21″), svojim markantnim kockastim oblikom prkosi zakonima aerodinamike i upada u oči svojim vertikalnim prednjim i zadnjim svetlima. Rukohvati na vratima nisu zaboravljeni, već nisu ni predviđeni. Vrata se otvaraju automatskom bravom bez ključa. Dvosed treba da ima pogon na zadnje točkove i da bude pokretan moćnim 4,6 litarskim Northstar-V8-motorom. Poređenje sa svemirskim brodom se nameće samo po sebi.

O ceni Luxury Roadster-a se u Cadillac-u zasad ćuti, ali bi proizvodi sličnog ranga, kao što je BMW Z8 (235.000 DEM), makar mogli da posluže kao orijentacija za procenu buduće tržišne cene ovog prestižnog trkača na američki način. Na kraju, možda će Amerikanci konačno i uspeti da se otresu svog imidža sirovosti i nedostatka stila?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar