U trendu

Četiri miliona lend rovera

Početkom maja ove godine Land Rover je proizveo četirimilionito vozilo svoje proizvodne linije najpoznatijih terenskih vozila na svetu. To vozilo pripada seriji Discovery 3, a poklonjeno je fondaciji Born Free, koja se bavi zaštitom životinja.
Kompanija Land Rover postoji već 59 godina, počev od 1948. godine, kada je napravljeno prvo terensko vozilo (u fabrici Solihull). Iz ove i drugih fabrika poznate britanske kompanije izašlo je sada već više od četiri miliona vozila (trimilionito vozilo proizvedeno je u 2001. godini). Danas se dnevno prosečno proizvede više od 700 primeraka, a od ukupne proizvodnje izvozi se oko 78 odsto. Na svim poslovima Land Rover zapošljava oko 50.000 ljudi. Proizvodne linije ove kompanije koje su danas aktuelne jesu Defender, Freelander 2, Discovery 3, Range Rover i Range Rover Sport. Zanimljivo je da je od svih proizvedenih i prodatih Land Rover-a još uvek u upotrebi, uglavnom na farmama, više od 80 odsto.
Vozilo Discovery 3, koje je kao četirimilionito izašlo iz fabrike u West Midlands-u, poklonjeno je fondaciji za zaštitu životinja – Born Free Fondation. U ime fondacije primila ga je glumica Džoana Lamli (Joanna Lumley), jedna od poznatih ličnosti koja se bavi zaštitom životinja u okviru te fondacije. Ovo vozilo će se koristiti za kampanju Discovery 3, planiranu za leto 2007. godine. Koristiće ga partner fondacije Born Free – British Divers Marine Life Rescue, koji brine o nasukanim sisarima (posebno fokama, koje se u sezoni parenja nađu na suvom duž britanskih obala). Born Free fondacija takođe aktivno radi na spasavanju drugih krupnih životinja u njihovim prirodnim staništima – slonova, lavova, tigrova, gorila, polarnih medveda, delfina, velikih kornjača i drugih.
S donacijama ove vrste za Born Free Fondation kompanija Land Rover otpočela je 2002. godine. Njihove donacije uključuju podršku u finansijama i vozilima u akcijama spasavanja životinja u Velikoj Britaniji, Keniji, Etiopiji, Južnoafričkoj Republici i Šri Lanki. U 2006. godini, na primer, Land Rover je doprineo spasavanju i preseljenju tri lava iz cirkusa u Francuskoj do Južnoafričke Republike (u Shamwari). Pored ove fondacije, Land Rover sarađuje i podržava i druge u okviru svoje Fragile Earth kampanje (Earthwatch, Royal Geographical Society – RGS, China Exploration and Resarch Society – CERS i Biosphere Expeditions).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.