U trendu

Chrysler PT Cruiser – zvezda je rođena

On važi za dizajnerski objekt i klopku za poglede. U Internetu se uveliko formiraju klubovi obožavalaca, a retki primerci koji se već kotrljaju evropskim ulicama, oduševljavaju slučajne prolaznike. Na autoputevima se formiraju kolone vozila, jer radoznali putnici žele izbliza da prouče automobil, koji kao da je ovog trena izašao iz nekog filma o Al Kaponeu. U Chrysler-u ne kriju zadovoljstvo zbog ovako toplog prijema kod publike i nadaju se da sa PT Cruiser-om, koji se proizvodi u Meksiku, konačno imaju jednog Blockbuster-a u svom programu.

Kreator ovog snažnog dizajna sa velikim krilima, velikom maskom hladnjaka, velikim branicima i velikim pragovima, Bryan Nesbitt, 31, Senior Product Designer u Chrysler-u, kaže: „Želeo sam da PT Cruiser postane oličenje individualizma američke kulture“. Ali, čak ni on sam nije u stanju da tačno objasni šta je to oblikovao – kompaktni auto, minivan ili kombi, već samo dodaje: „It“s too cool to categorize“.

Sam auto, mada je ekscentričan, očigledno pogađa ukus masa. Dovoljno je drugačiji, da bi bio prihvaćen kao inovacija i dovoljno „retro“, da bi prošao kao tradicionalni, dobro poznati proizvod. I tehnički, ova ocena pogađa u centar, jer u Chrysler-u ističu da se ne radi o tehnološkom čudu, već o nosiocu opštih simpatija. Drugim rečima: ispod znalački skrojenog limenog odela Chrysler PT Cruiser-a krije se prosečnost ili kako bi narod umeo da kaže: „Spolja gladac, a iznutra jadac“.

Njegov dvolitarski motor sa četiri cilindara i 141 KS (104 kW), potiče iz Chrysler Neon-a i u kombinaciji sa četvorostepenim automatskim menjačem ne deluje posebno ubedljivo. Motor je bučan i ne naročito agilan, a ni potrošnja od 10 l supera na 100 km ga neće proslaviti. Maksimalna brzina od 166 km/h je u redu, ali za motor ovog kalibra ipak nedovoljna. Doduše, sa serijskim petostepenim manuelnim menjačem, auto dozvoljava nešto temperamentniju vožnju i dostiže maksimalnih 190 km/h.

Na kraju krajeva, manje je čisto zadovoljstvo u vožnji ono što treba da privuče kupce PT Cruiser-a, a više kombinacija originalnog dizajna, solidne tehnike i velike upotrebljivosti. Zahvaljujući varijabilnoj unutrašnjosti, auto može da odigra svaku ulogu, od vozila za prevoz pet putnika i sa 502 l zapremine prtljažnika, do jednoseda sa 2150 l skladišnog prostora. Pametno je koncipiran pokrov prtljažnika, koji može da posluži kao skladišni prostor, pregrada ili stočić za piknik. Ali, nisu svi detalji tako dobro promišljeni. Tako vozač ostaje uskraćen za veću površinu sedišta i nešto preglednije instrumente. A opet, ideja da se spoljašnjim lakom oboji i armaturna tabla, uvodi boju u jednoličnost vozačkog ambijenta, a za pohvalu je i serijska oprema, koja ne ostavlja nikakvu prazninu.

PT Cruiser se nudi u tri varijante opreme: Classic, Touring i Limited uz cene između 34.950 i 42.950 DEM, bitan momenat u kalkulaciji da li će ovo vozilo doživeti očekivani uspeh. Chrysler je već spreman za proširenje ponude i uvođenje sportske varijante GT Cruiser i dostavnog vozila Panel Cruiser. Pa kad se već toliko trudi da ugodi ukusu naroda, nek mu je sa srećom!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar