U trendu

Čisto staklo glavu čuva

Uslovi vožnje često nas dovode u neprijatne situacije, naročito kada je u pitanju čistoća vetrobranskog stakla, koje se nalazi na udaru svih nepogoda i predstavlja jedini kontakt sa spoljašnjim svetom. Zato njegovoj čistoći treba posvetiti posebnu pažnju. Evo nekoliko saveta kako da vaše vetrobransko staklo i po najvećoj nepogodi ostane čisto i pregledno. Pre svega, potrebno je proveriti stanje brizgaljki i vodova, pa ih po potrebi očistiti ili iglom ili izduvavanjem pod visokim pritiskom. Redovno kontrolišite količinu tečnosti za čišćenje i pripazite na njen viskozitet, to jest otpornost na niske temperature.
Vetrobransko staklo zahteva temeljno čišćenje kako spolja tako i iznutra. U slučaju leda preporučljivo je korišćenje spreja za odleđivanje umesto lopatice za struganje leda, koja oštećuje staklo. Magljenje stakala najčešći je pratilac hladnijeg vremena i to pre svega zbog skrivene vlage u unutrašnjosti automobila. Zato je potrebno proveriti eventualna mesta prodora vode u kabinu, kao što su kederi na vratima, gumeni zaptivači prozora, otvori za vazduh u podu vozila i slično. Mnogi vozači pribegavaju postavljanju novinskog papira ispod gumenih tepiha, što je sasvim dobar način za skupljanje vlage.
Protiv odmagljivanja je najbolje boriti se sistemom za klimatizaciju, to jest usmeriti ga da duva direktno u vetrobransko staklo, a ne u putnički prostor. Pri temperaturama iznad pet stepeni Celzijusovih, odličan izbor je paljenje klima-uređaja koji će brzo odmagliti staklo. Pri nižim temperaturama njegova upotreba nije preporučljiva. Čist vetrobran ne znači ništa bez ispravnih brisača, koji zahtevaju samo malo vaše pažnje – redovno čišćenje od masnoće i povremenu zamenu. Gumice na brisačima pucaju usled starosti i vremenskih neprilika i ostavljaju ružne tragove na staklu koji najčešće smetaju u toku vožnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar