U trendu

Citroen C1 1.0 My Way

Nedavno obnovljeni evropski trio proizvođača – Sitroena, Pežoa i Tojote, ne donosi bitne estetske novosti, a ništa novo ne nalazi se ni u ponudi motora. Citroen C1 i dalje ima mesto osnovnog modela u gami francuskog proizvođača kao vrlo praktično urbano vozilo. Prepoznatljivog izgleda i dobro poznatih karakteristika, C1 se za četiri godine, koliko postoji na tržištu, dokazao kao prepoznatljiv gradski igrač. Simpatične spoljašnjosti, krajnje kompaktnih dimenzija i niskih troškova održavanja, ovaj najmanji Citroen nema realnih razloga za uvođenje ikakvih novina.
Zato i ne čudi što su vizuelne promene minimalne, tolike da ih je dovoljno samo pobrojati. Napred se uočava novi dizajn svetala i blago redizajnirana maska, dok je sa strane vozilo obogaćeno samo novom linijom poklopaca točkova. I to je to, jer sve ostalo je isto, uključujući i prepoznatljiv enterijer naglašene jednostavnosti. Baš tu, u toj skoro prozaičnoj tehnici krije se više nego zadovoljavajuća mogućnost iskorišćenja na prvi pogled skromnog unutrašnjeg prostora. Iako je 24 cm kraći od modela C2, dužina putničke kabine kod C1 ostala je ista; preciznije, 162 cm enterijera na raspolaganju je vozaču, putnicima i njihovom prtljagu. Inovativna arhitektura, redukcija vešanja i minimalistički motorni prostor evidentno su urodili plodom.
Ako izuzmemo dopadljivo osmišljen brzinomer i (opcioni) brojač obrtaja motora, sve je izvedeno u nekoliko linija s najstrože postavljenim zahtevima za štednju prostora. Ipak, C1 ima dovoljno pregrada, čak i više od nekih rivala, a i ergonomija je u potpunosti zadovoljena. Ono što se može uočiti jeste novi dizajn presvlaka sedišta i nešto bolji kvalitet izrade. Prednja tabla je, uprkos krajnje tvrdoj plastici, potpuno nečujna, kao i sedišta koja su ranije znala da pri većim opterećenjima pomalo škripe. Ono što bi bilo dobro jesu kvalitetniji zvučnici, bar minimalno bolja zvučna izolacija i malo manje štednje na osvetljenju upravljačkih tastera.
Priču o enterijeru završava izbor dodatnog para vrata za pristup zadnjoj klupi, kao posledica visoke utovarne ivice prtljažnika relativno skromne zapremine. Treba reći još i to da valja imati na umu da ovde čuda nisu moguća, pa tanka i tvrda zadnja klupa sigurno neće biti omiljeno mesto za vožnju, pogotovo ako govorimo o vožnji na duže staze i putnicima koji su viši od 175 cm. Iako je ponuda motora ostala ista, manje prepravke na motorima dovele su do daljeg smanjenja potrošnje goriva i smanjenja emisije CO2. Tojotin 1.0 trocilindrični motor sa 4-ventilskom arhitekturom i VVT tehnologijom karakteriše 68 KS i 93 Nm. Kao glavne prednosti ovog motora ističu se potrošnja goriva i agilnost potencirana neočekivano dugo odmerenim odnosima u menjaču. Nominalni prosek od 4,5 litara teško da ćete imati, ali i pravim prosekom od 5,4 litara na 100 km možemo biti i te kako zadovoljan.
"Zahvaljujući" malo lošijoj zvučnoj izlaciji u ovom automobilu, stiče se utisak veće dinamičnosti nego što bi se to moglo zaključiti iz deklarisanih vrednosti (0-100 km/h za 13,7 s). U prilog toj tezi ide i podatak o samo 800 kg mase, ali i činjenica da će C1 u drugom stepenu prenosa voziti od starta pa sve do brzina nezamislivih za gradske uslove. Za pohvalu su i kočnice praćene ABS sistemom, kao i krug okretanja od samo 9,5 metara. Citroen C1 1.0 sa oznakom My Way u prevodu znači da se radi o top-verziji. Prevedeno, u serijskoj opremi model ima navigacioni uređaj Tom Tom One, ABS, električni paket, paket look, servo upravljač, dva vazdušna jastuka, audio sistem, klima-uređaj, brojač obrtaja i drugo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.