U trendu

Citroen C3 1.6 VTi Exclusive

Ako zanemarimo recesiju, najčešće spominjan termin u automobilskoj industriji poslednjih meseci bio je luksuz. Skoro da nije bilo proizvođača koji nije najavljivao dosad neviđene nivoe luksuza kojim će njegova prinova u klasi redefinisati standarde. Saloni automobila su došli i prošli, a samo je poneki model zaista pokazao znatan iskorak u smeru unapređivanja standarda, ako ništa više a ono prema nivou luksuza koji nudi svojim korisnicima. Jedan od tih modela je novi Citroen C3. Sitroen (Citroen) je već najavom predstavljanja nove palete luksuznih automobila pod imenom legendarnog DS-a naznačio kojim će putem koračati u budućnosti. Model DS3, koji je najavljen kao konkurent modelu Mini, obećavao je mnogo, pa nije bilo razloga da se ne očekuje da će se i njegov jeftiniji bratski model – C3, koji se pravi na istoj platformi, poslužiti nekim luksuznim detaljima.
Novi Citroen C3, mnogi će primetiti, najdalje je odmakao u pogledu dizajna, kako spoljašnjosti, tako i unutrašnjosti. Automobil spolja izgleda agresivnije i smelije. Prvo što upada u oči je stakleni krov Zenith, koji se proteže iza glava vozača i suvozača, a u kombinaciji s ostalim staklenim površinama koje su priličnih dimenzija doprinosi tome da se prostrana unutrašnjost kupa u svetlosti. Estetskom utisku doprinosi i atraktivno oblikovana svetlosna grupa napred i pozadi. Dizajnerska tema spolja uspešno se nastavlja i u unutrašnjosti, gde je Citroen C3 rekao zbogom neuočljivoj sivoj plastici, koju je zamenio onom prijatnom za oko i na dodir. Završna obrada i kvalitet materijala su odlični, a moraju se izreći i pohvale na račun ergonomije, jer se svi prekidači nalaze baš tamo gde biste to i očekivali.
Pri tome Citroen C3 nije izgubio na udobnosti, iako će putnik iza vozača moći da nađe manje mesta nego onaj iza suvozača. Prostora ima i previše za putnike napred, dok će pozadi udobno moći da se voze samo oni niži od 185 cm. U prtljažnik staje 300 litara prtljaga, a obaranjem zadnje klupe iskoristivi prostor raste na 1.000 litara. Luksuz s početka priče ogleda se u količini dodatne opreme koja se može osigurati za Citroen C3, a koja, između ostalog, uključuje vizuelno veoma atraktivni sistem GPS navođenja.
I prethodni Citroen C3 prijatno je iznenadio voznim karakteristikama s obzirom na monovolumensku građu, a s obzirom na niže težište i unapređenja na vešanju novi Citroen C3 je mnogo bolji. Vešanje je još uvek zasnovano na arhitekturi tipa McPherson napred i torzionoj osovini sa stabilizatorom pozadi, pa je podešeno za udobniju, a ne toliko sportsku vožnju, ali to ne znači da novi Citroen C3 nije zabavan. Sa 1,6-litarskim atmosferskim benzinskim agregatom pod poklopcem sa 120 KS, koji je Citroen razvio u saradnji s BMW-om, a koji ujedno pokreće i Mini Cooper, mali C3 je prilično dinamičan automobil. Motor nudi linearna ubrzanja i kontinuirani porast snage sve do 6.000 obrtaja, a mališan do stotke juri za manje od devet sekundi. Pri tome treba spomenuti da u kombinovanom ciklusu, čak i uz težu nogu na papučici gasa, C3 s ovim motorom neće potrošiti više od sedam litara goriva na 100 kilometara.
Utisak o ovom automobilu umanjuje neprecizan petostepeni menjač u čiju odbranu se može reći da ima pristojno podešene prenosne odnose, iako bi mu dobro došao stepen više, a isto važi i za upravljač, koji je previše mekan i nedovoljno direktan, mada je odlično oblikovan i vrlo dobro leži u ruci. Zato nema nikakvih zamerki na kočnice, koje – potpomognute ABS-om i električnom raspodelom sile kočenja – pohvalno obavljaju svoj posao. ESP je, nažalost, u ponudi tek uz doplatu, i to samo u paketu Exclusive. Novi C3 je na crash testovima Euro NCAP-a zaradio četiri zvezdice sa 83 odsto bodova osvojenih za zaštitu odraslih, 74 odsto za zaštitu najmlađih i 33 odsto za zaštitu pešaka. Citroen C3 1.6 VTi Exclusive košta oko 17.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar