Citroen DS3: šarmantni gradski mališan

Prvi predstavnik nove Citroen-ove specijalne linije modela DS konačno je pred nama. Elegantan gradski automobil DS3 odlikuje radikalan i zavodljiv dizajn s naglašenim linijama karoserije. Pažljivo odmerene dimenzije, dužina 3,95 metara, širina 1,71 i visina 1,46 metara, smeštaju ga u prosek gradske klase. Valovit lebdeći krov (zahvaljujući "nevidljivom" B-nosaču) i bočni spojler u stilu peraja privlače pažnju, ali je ipak najmarkantniji prednji deo s masivnom rešetkom za vazduh, velikom prednjom svetlosnim grupom i vertikalnim LED svetlima.
Iz kog god ugla da se pogleda, DS3 podseća na pažljivo izvajanu skulpturu. Dizajneri su uradili odličan posao. Sličan posao urađen je i u unutrašnjosti, koja – u tipičnom Sitroenovom stilu – obiluje elegancijom, tehnologijom i, naravno, visokim kvalitetom izrade. Profilisana sedišta, trodelna instrument tabla, mali upravljač i dodaci od hroma snažno koketiraju sa sportom. Pored toga što je lep, udoban i luksuzno opremljen, novi DS3 je i dinamički vrlo prefinjen automobil, pa će nesumnjivo pružiti mnogo zabave u vožnji. Za to će se pobrinuti i bogata ponuda motora, koja uključuje pet euro 5 agregata. Ljubitelji motora na benzinski pogon mogu da biraju između tri THP-a sa 150 KS, VTi-ja sa 120 KS, i VTi-ja sa 95 KS, dok čast onih na dizel gorivo brani 1,6-litarski HDi u verzijama sa 90 i 110 KS. Osnovna cena novog Citroen DS3, koji se na tržištu očekuje na proleće 2010. godine, trebalo bi da bude oko 13.800 evra.
Već od prvog nivoa opreme DS3 ima različitu opremu za pomoć u vožnji, kao što je limitator brzine ili indikator promene stepena prenosa. Može imati i navigacioni sistem MyWay, koji sadrži ne samo integrisanu navigaciju u boji i audio sistem sa CD čitačem nego i komplet Bluetooth za telefoniranje bez ruku. Kupcima se nude brojne mogućnosti personalizacije, počevši od boje karoserije i krova, preko obojenih ili hromiranih kućišta retrovizora i kontrastno obojenih felni, do presvlaka i materijala u unutrašnjosti. Kao i kod svih Sitroenovih vozila, i kod novog modela DS3 sigurnost igra veoma važnu ulogu. Sa šest vazdušnih jastuka, serijskim ESP sistemom, ABS kočnicama s elektronskom raspodelom sile kočenja i pomoći pri naglom kočenju, sigurnost bi trebalo da bude zagarantovana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.