U trendu

Da li „ajkula“ ponovo napada? Povratak Citroen-a DS

Francuski proizvođač automobila Citroen najavio je veliki povratak legendarnog DS-a, koji je svetsku slavu stekao pedesetih godina prošlog veka svojim originalnim ekstravagantnim i jedinstvenim dizajnom i obiljem novih tehničkih rešenja, kao što su bili hidraulično vešanje, mogućnost vožnje na tri točka ili prednji farovi koji su se okretali.
Iako se o novom Citroen DS-u govori već nekoliko godina, sada je prvi put i ova francuska kompanija službeno potvrdila da se ide u realizaciju oživljavanja tog vozila. Inače, Citroen je u periodu od 1955. do 1976. proizveo preko 1,46 miliona primeraka originalnog DS-a u različitim varijantama, od klasične limuzine, preko kabrioleta i karavana, a bila je tu i sportska varijanta. DS je uspešno nastupao i na Svetskom prvenstvu u reliju.
Nova linija pod imenom DS trebalo bi, takođe, da ima nekoliko verzija, a prvi u nizu trebalo bi da bude DS3. Ovaj automobil bi veličinom i količinom luksuza trebalo da parira već dokazanim mališanima iz premijum klase, kao što su Mini ili Alfa MiTo. Citroen nije saopštio detalje u vezi s motorima i drugima tehničkima karakteristikama svog budućeg novog automobila. Posle njega, po planu bi trebalo da bude predstavljen DS4 iz niže srednje klase, kao i DS5 iz više klase. Predviđa se da bi prvi serijski Citroen DS3 mogao da bude prikazan već početkom 2010. godine.
Inače, žiri sastavljen od 20 najvećih svetskih dizajnera automobila, koje je intervjuisao britanski časopis "Classic & Sports Car", izabrao je originalni Citroen DS za najlepši automobil svih vremena. Od Đorđeta Đuđara (Giorgetto Giugiaro), koji je dizajnirao Maserati, VW Golf i Lotus Esprit, pa sve do Ijana Kaluma (Ian Callum), direktora dizajnerskog odeljenja Jaguara, svaki član žirija glasao je za svoja tri omiljena modela. Citroen DS je pobedio ispred modela Jaguar XK 120 i Ferrari 275 GTB.

2 komentara
  1. Zoran N

    Citroen DS19/ID19 zvani „žaba“, i citroen DS20, DS21, DS23 zvani „ajkula“ bili su daleko ispred svoga vremena tih 60-ih i 70-ih godina prošloga veka. Citroen „žaba“ dobio je nadimak zbog dva fara koja je imao, a citroen „ajkula“ zbog četiri fara sa dodatnim zaštitnim staklom. Dva manja fara za duga svetla bila su pokretna. Te daleke 1970. godine citroen „ajkula“ je imao izgled farova kakva ima danas posle gotovo 40 godina, kakva imaju sva novija vozila, a to su farovi preko kojih je zaštitno staklo kosookog izgleda. Imao sam tu čast da sam automehaničarski zanat učio na „ajkulama“. I danas radim na citroenima. Raduje me da nije zaboravljena „ajkula“. Danas je, da tako kažem, menja citroen C6 .

  2. Živojin Rajić

    Vrlo dobro, „Citroen“ sada drži odličnu poziciju u Francuskoj.

Napišite komentar