U trendu

Da li znate čemu služi dugme na unutrašnjem retrovizoru? Mnogi i ne znaju za njega!

Nekad ljudi ne obraćaju pažnju na sitnice koje su im non-stop pred nosom, ni ne sluteći da neke od njih mogu spasiti život. A kad se stvari ne koriste, zaboravimo da uopšte i imaju neku funkciju i često mislimo da su postavljene tek zarad estetike.

Takođe, mnogi iskusni vozači ne znaju čemu služe razne sitnice u automobilu ili kako se koristi npr. držač iznad suvozačevog sedišta. Danas je to neophodno jer nikad ne znate kako sve možete da ih iskoristite u situacijama koje vas zadese tokom vožnje.

A da li ste znali da dugme na unutrašnjem retrovizoru rešava situaciju jednu krajnje neugodnu situaciju?

Naime, kako prenosi 24sedam.rs, dugme je postavljeno kako vozače tokom vožnje ne bi zaslepila svetla automobila iza njega.

Danas ga niko ne koristi, iako tokom noćne vožnje može da se dogodi da neko iza vas upali duga svetla. Na donjem delu retrovizora postoji poluga koju povučete ili gurnete. Kada je pritisnete nadole, retrovizor postaje tamniji, zbog čega svetla iza vas ne mogu da vam smetaju. Kada je vratite u prvobitni položaj, vraća se i sam retrovizor.

Naravno, kako i sama pravila nalažu, spoljašnje i unutrašnje retrovizore nameštajte tek kada udobno smestite za volan. Takođe, retrovizori ne bi trebalo da budu umrljani, već da njima jasno imate uvid u stanje u saobraćaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.