U trendu

Dacia Duster – novi Rumun na drumu

Novi model rumunskog proizvođača Dacia je prvi crossover, a biće u ponudi sa 4×4 pogonom, dok platformu deli s "loganom" i "sanderom". Međutim, od svih Dačijinih modela Duster je vizuelno najzanimljiviji. Novi rumunski model dugačak je 432 cm, širok 182 cm, a kompaktni model pripreman je tako da osigurava dovoljno prostora u putničkoj kabini, ali i vrlo dobre vozne karakteristike i na putu i van njega. Tome u prilog ide udaljenost od tla veća od 20 cm, kao i prilazni ugao od 30, odnosno izlazni od 35 stepeni.
Dizajn je nešto o čemu se uvek može razgovarati, a ako je moguće zaključiti posle prvih fotografija, ne može se tvrditi da je reč o "ružnom pačetu", ali ni o nekom preteranom lepotanu. Uglasti prednji deo sa širokom maskom, zaštita donjeg dela vozila, izbočeni blatobrani i veliko odstojanje od tla (više od 200 mm), samo su neki od elemenata koji doprinose izgledu terenca, ali Duster neće biti samo "šminker" bez pokrića. U stvari, treba pričekati da automobil dođe na put, pa će onda slika biti kompletnija. Još nije poznat ni izgled putničke kabine, ali se zna da će na raspolaganju biti prtljažni prostor, zavisno od verzije, od 475 litara zapremine, odnosno 1.600 posle spuštanja naslona zadnje klupe. Iako slike interijera još nisu objavljene, poznato je da će ponuda prostora za putnike na prednjim i zadnjim sedištima biti ista kao ona koju nudi "logan". Prodaja počinje u aprilu 2010. godine, a očekivana cena biće oko 13.000 evra.
Jedini benzinac u ponudi biće 1,6-litarski 16V model sa 110 konja, a ljubitelji dizel agregata moći će da biraju između dCi verzija od 85 i 105 konja. Kupcima je na izbor ostavljena verzija s pogonom samo na prednje točkove ili na sva četiri točka. Naime, sve verzije će serijski imati pogon na prednjim točkovima, ali oni koji od nove "dačije" budu zahtevali više moći će da naruče verziju sa 4×4 sistemom, koji ima tri načina podešavanja. Prvi snagu prenosi samo na prednju osovinu, drugi automatski deli snagu između prednjih i zadnjih točkova, a treći "blokira" raspodelu snage u odnosu 50:50. Za proizvodnju će biti zadužena poznata Dačijina fabrika Pitešti u Rumuniji, a nudiće se i trogodišnja garancija, odnosno 100.000 pređenih kilometara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.