U trendu

Dinamika i elegancija novog Francuza

Na Sajmu automobila u Frankfurtu (od 11. do 23. septembra ove godine) biće prikazan, pored ostalih mnogobrojnih noviteta, i nov koncept modela Peugeot 308 RC Z. To je sportski automobil izuzetno dinamične linije i atraktivnog dizajna, zasnovanog na sportskoj eleganciji. Za ovim karakteristikama nimalo ne zaostaju ni performanse ovog modela, za koje se može reći da su u rangu pravih reli automobila.
Peugeot 308 RC Z pripada kategoriji sportskih kupea (predviđenih za 2 + 2 osobe). Ima dimenzije 4,27 x 1,84 x 1,32 metra i težinu 1.200 kilograma. Pri njegovom dizajniranju, u odnosu na prethodne Peugeot-ove modele, kao prioritet stavljeno je smanjenje ukupne težine radi postizanja što optimalnijeg odnosa stabilnosti i agilnosti. Zbog toga je njegova izrada uglavnom bazirana na kombinaciji aluminijuma i ugljenih vlakana, dok je zadnje staklo napravljeno od polikarbonata. Sve te komponente usklađene su u izrazito aerodinamičku liniju, koja počinje prepoznatljivom prednjom „njuškom“ ovog „lava“.
Krov ovog „pežoa“ je nizak, a točkovi su 19-inčni. Zadnja LED svetla su rešena vrlo originalno, dok je izduvni sistem dvostruk, s količinom od 160 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru. Unutrašnjost se ne može u istoj meri smatrati inovativnom i atraktivnom, što je definitivno odlika njegovog eksterijera. Vrlo je slična serijskom modelu Peugeot 308, uz neke izmenjene detalje kao što je, na primer, sat na komandnoj tabli. Sedišta su vrlo luksuzna i obložena kožom.
Potrošnja ovog modela, kako je najavljeno, iznosiće 6,7 litara na 100 kilometara. U njegovoj osnovi je motor koji su napravili BMW Group i PSA (Peugeot Citroen Association) grupacija. To je 1,6-litarski THP turbo benzinski motor, koji u serijskim modelima razvija snagu od 175 konjskih snaga, dok je u ovom slučaju pojačan i dostiže 218 konjskih snaga. Ovaj lagani Francuz startuje s ubrzanjem koje obezbeđuje dostizanje brzine od 100 km/h za samo deset sekundi, a za „preletanje“ prvog kilometra potrebno je samo 27 sekundi. Maksimalna brzina koju može dostići iznosi 235 km/h.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar