Do sada najkvalitetniji auto iz Kia-e

Južnokorejska kompanija Kia se relativno kratko nalazi na evropskom tržištu i dosad je nastupala uglavnom s vozilima koja se po kvalitetu ne mogu svrstati u rang evropskih proizvođača sa znatno dužom tradicijom. Konačno, u 2007. godini ona se pojavljuje s novim, znatno kvalitetnijim, modelom, kojim je skrenula pažnju opšte automobilske javnosti. Dokaz te tvrdnje je i nominacija vozila o kome je reč – Kia Ceed, za najbolji evropski automobil godine i njegov izbor među sedam najboljih.
Kia Ceed je proizveden u vrlo modernoj fabrici Zilge u Slovačkoj, u koju je Kia uložila 1,1 milijardu dolara. Za realizaciju novog modela Kia Ceed ona je angažovala tim vrhunskih dizajnera i inženjera. Može se reći da je ostvarila pun pogodak. Kia Ceed je definitivno najbolji automobil ove kompanije i prvo njeno vozilo koje nudi mnogo više od niske cene i dugogodišnje garancije. Upravo zahvaljujući toj taktici, njena vozila su dosad uglavnom privlačila stariju i siromašniju populaciju, kojoj su garancija duga pet ili sedam godina i niska cena bile važnije od kvaliteta.
Kia Ceed se po svemu može uvrstiti u red automobila takozvanog zapada. Mada se ne može reći da je njegov dizajn potpuno originalan (pomalo liči na Astra Vauxhall, a pomalo na Mazda 3), on ipak zaslužuje puno poštovanje. Prednja linija odiše snagom, a unutrašnjost je vrlo luksuzna i komforna. Svim elementima kvalitetne mehanike i elektronike pridodati su isto tako kvalitetni audio i video uređaji. Upravlja se touch screen opcijom, a pored već uobičajenog CD plejera (u ovom slučaju, kvalitetnog Blaunpunkt-a sa šest zvučnika), ugrađen je i MP3 plejer, koji omogućava jednostavno slušanje muzika s digitalnih audio plejera (na primer, Apple-ovog iPod-a) i USB fleš memorija.
S gledišta agregata, ponuđeno je više varijanti. Benzinci su zastupljeni sa zapreminama 1,4, 1,6 i 2 litra, dok su dizel motori sa 1,6 i 2 litra. Varijanta sa 1,6 litara ima 115 konjskih snaga i ubrzanje od 13,8 sekundi. Kada je cena u pitanju, kao što je rečeno, Kia vozila spadaju u jeftinija, pa je i Kia Ceed jeftiniji od automobila iste klase za oko 1.000 funti. Njegova cena je 11.000 funti, a garancija iznenađujuće duga. Za motor Kia daje garanciju od sedam godina ili 100.000 pređenih milja, dok je za ostale delove garancija pet godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.