U trendu

Doktor upozorava: Ne smete da vozite ako imate ove simptome

Vožnja automobila u bolesnom stanju može predstavljati ozbiljnu opasnost kako za vozača, tako i za druge učesnike u saobraćaju, rekao je doktor Andrej Zvonkov.

On je podvukao da veliki broj obolelih od kovida zahteva da se vozači pažljivo odnose prema svom zdravlju, s obzirom da virus korona može naglo da utiče na pogoršanje zdravlja.

„Ovo su epidemiološke okolnosti i bilo kakva temperatura predstavlja sumnju na kovid ili neku upalu. To je bolest koja se ne može predvideti, sada se možete osećati dobro, a već posle pola sata možete pasti u nesvest. U skladu sa tim, nije preporučljivo da vozite ako imate temperaturu“, objasnio je doktor.

Doktor je naveo i pri kojoj temperaturi ne bi trebalo voziti.

„Ja bih se orijentisao na temperaturu od 37,5 stepeni i više. U slučaju da postoji tendencija ka rastu temperature, može se dogoditi da ćete sesti u auto sa temperaturom od 37,2 stepena, koja će porasti ubrzo do 38,5 stepeni“, smatra Zvonkov.

Doktor je uveren da merenje temperature i pritiska, pre nego sednete u auto, bi trebalo da bude rutina. On je naglasio i da ne bi trebalo da se oslanjamo samo na svoj osećaj, jer možemo pogrešno proceniti.

„Objektivno se može proceniti situacija samo pomoću aparata za merenje, tako da ne bi trebalo rizikovati i biti pretnja okruženju. Pre nego sednete u auto da vozite izmerite pritisak i temperaturu“, savetuje Zvonkov.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar