Downsizing – osnovne informacije (2)

Povećanje snage motora uz istrovremeno smanjenje potrošnje goriva godinama je glavna misao vodilja većine proizvođača automobila. Jedna od ključnih strategija za smanjenje gabarita motora, a potom karoserije i ostalih delova automobila koja će sigurno obeležiti sledeće generacije modela na tržištu zove se downsizing.
Kilogrami se štede i zamenom prednje i zadnje haube poklopcima od kompozitnih materijala, a velike rezerve leže u smanjenju mase sedišta i ostalih delova u unutrašnjosti automobila. Sve to znatno smanjuje količinu izbačenog ugljen-dioksida i dovodi je na predviđenu granicu od 130 g/km.
Evo nekih pozitivnih strana postupka downsizing-a:
Otpori trenja – manji unutrašnji otpori trenja i ostali mehanički gubici – za pogon agregata pumpi goriva, ulja i rashladne tečnosti, generatora, alternatora.
Povećana snaga – veća snaga iz iste, odnosno manje zapremine motora; veći specifični pritisci i više temperature u cilindrima, kao i veća energetska efikasnost procesa sagorevanja u cilindrima motora.
Manja masa – olakšava se prednje vešanje i kočioni mehanizam, a to smanjuje ukupnu masu automobila i povećava efikasnost, to jest smanjuje potrošnju motora.
Bolje performanse – manji motor je i niži, što smanjuje otpor automobila vazduhu, direktno utiče na poboljšavanje performansi i smanjuje potrošnju goriva, posebno prilikom vožnje većom brzinom.
Sigurnost – povećava se i sigurnost, jer manji motor osigurava više prostora za deformacione zone i ojačanja strukture karoserije.
Stabilnost – lakši motor osigurava pravilniji raspored mase automobila na prednju i zadnju osovinu vozila, što u konačnom zbiru omogućava vozaču znatno bolje upravljanje, a vozilu osigurava stabilnost i kraći put kočenja.
Downsizing je još uvek relativno nepoznat pojam na našem tržištu. Iako su mnogi čuli za pomenutu tehnologiju, o velikom interesovanju za njene prednosti nema ni govora. Jednim delom, uzrok je to što su novi motori znatno skuplji, a ne treba smetnuti s uma ni sklonost naših kupaca ka proverenim motorima. Pogotovo što mnogi nisu sigurni da je na svim benzinskim pumpama dostupno gorivo po standardu Euro 5, koje je neophodno za rad ovakvih novih motora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.