U trendu

Evo kako u vožnji možete uštedeti na gorivu

Tüv Süd, nemačka organizacija za sertifikovanje i inspekcije, pruža korisne savete o ekonomičnoj vožnji koji bi mogli prijatno da vas iznenade, piše HAK revija.

Jedan od trikova za smanjenje potrošnje goriva je prebacivanje u višu brzinu pri otprilike 2000 okretaja u minutu. Iako se većina vozača drži nižih brzina, već pri brzini od 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini. U zavisnosti od karakteristika vašeg vozila, poput prenosnog odnosa i tipa motora, mogli biste čak ići i u petu brzinu. Promena na višu brzinu pri toj brzini može rezultirati značajnim smanjenjem potrošnje goriva, čak do 50%.

Kada se približite semaforu koji je na crveno, mudro je povući nogu s gasa i postupno usporavati. Umesto iznenadnog kočenja pred semaforom, postupno usporavanje pomaže u štednji goriva.

Na autoputu, ograničenje brzine na 130 km/h može biti pametan potez. Često, zbog konstantnog ubrzavanja i kočenja, voziti brže od tog ograničenja rezultira minimalnim dobitkom u vremenu, ali povećava potrošnju goriva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar