Evo šta ne smete da ostavljate u automobilima tokom vrućina, nećete verovati šta sve može da eksplodira

Sunce i vrućina pogubno deluju na neke stvari koje koristimo i nije ih pametno ostavljati u automobilima. Čini se razumnim držati flašicu vode u automobilu tokom toplotnog talasa. Međutim, bisfenol A i ftalat u plastici, hemikalije koje deluju kao vezivna sredstva i čine plastiku fleksibilnom izazivaju zabrinutost stručnjaka koji proučavaju njihov uticaj na zdravlje ljudi. Ostavljanje vode u plastičnim flašicama u vrućem automobilu može uzrokovati ispuštanje ovih materija u vodu, piše The Sunday Times, prenosi Revija HAK.

Ekstremna vrućina u automobilima može oštetiti baterije na svim uređajima koji ih koriste, od računara, telefona…

Tu su i bočice kreme za sunčanje, koje ne smete da ostavljate na suncu (zanimljiv paradoks, zar ne?) jer u nekim slučajevima mogu eksplodirati.

Sledeći su svi sprejovi, od dezodoransa do lakova za kosu. Kada temperatura dosegne oko 48°C, pritisak u boci se dovoljno poveća da može izazvati eksploziju, kažu stručnjaci. Plastični okviri sunčanih naočara mogu se iskriviti i promeniti boju, a sočiva se mogu izobličiti.

Neke lekove, poput antibiotika, treba čuvati u frižideru. Lekovi uglavnom ne podnose vrućinu, a neki od njih će postati neupotrebljivi nakon izlaganja ekstremno visokim temperaturama. Ako koristite adrenalinske injekcije, njihovo dejstvo nestaje u vrućim vozilima. Što je, naravno, pitanje života ili smrti.

Ruž za usne otopiće se visokim temperaturama. Zabeleženi su slučajevi da limenke gaziranih pića mogu eksplodirati kada su izložene ekstremnoj vrućini. Čak i sok od narandže može eksplodirati ako se ostavi u automobilu duže vreme, a to znači i mnogo nereda.

Ostavljati upaljače za jednokratnu upotrebu u automobilima tokom vrelih dana nije pametna ideja. Njihova eksplozija može izazvati veliku štetu pa i pucanje vetrobranskih stakala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.