U trendu

Fiat 500 1.3 16v Multijet: mališan u retro stilu

Malo je koji proizvođač, s izuzetkom BMW-a i njegovog "minija", uspeo tako verno da preslika retro dizajn prethodnika na novi automobil. Novi Fiat 500 izgleda kao stari 500 koji je prošao kroz fotokopir uređaj koji mu je malo ispeglao linije i bore i uvećao ga za oko 25 odsto. Ipak, to povećanje linija u današnjem svetu malih gradskih kompakt automobila zaista je teško primetiti, pa automobil izgleda zaista malecko.
Tipično italijanski, prostornost je žrtvovana u korist dizajna. Putnici pozadi osetiće nedostatak prostora za noge i glavu, a ni onima napred neće biti ništa bolje ako su viši od 190 centimetara. Prtljažnik nudi oko 180 litara prostora, dok će s preklopljenom zadnjom klupom progutati oko 350 litara. Kvalitet materijala i završne obrade je više nego solidan, a posebno oduševljavaju retro paneli prednje konzole, kao i genijalni višefunkcionalni merni uređaji.
Novi Fiat 500 deli platformu s dokazanom "pandom", pa problema s pouzdanošću ne bi trebalo da bude. Ipak, trag točkova je širi nego kod "pande", a pošto je Fiat 500 i niži, s nižim težištem, to se manifestuje u obliku odličnih voznih karaakteristika. Fiat 500 je vrlo lak za upravljanje i predvidljiv automobil. Upravljač je zadovoljavajuće direktan s tri puna okreta od kraja do kraja, kočnice su vrlo pouzdane, a pohvale idu i na račun menjača koji je kratkog hoda i dobro pogođenih prenosnih odnosa.
Sve pohvalno možemo komotno reći i na račun dokazanog 1,3-litarskog common-rail dizelaša s turbopunjačem i intercooler-om. Kompaktni četvorocilindraš nudi najveću snagu od 75 KS pri 5.500 obrtaja u minutu. Sve to je dovoljno za elastičnu gradsku vožnju bez previše čestih izmena brzina, pa za ubrzanje do stotke treba oko 12 sekundi, dok mu je maksimalna brzina 165 km/h. Pošto mali Fiat 500 nije preterano težak (980 kg), potrošnja je više nego odlična. U kombinovanom režimu vožnje može se preći 100 kilometara s manje od pet litara goriva. Fijat je sa modelom 500 odradio vrlo dobar posao i na testovima sigurnosti. Automobil je pokupio pet Euro NCAP zvezdica za zaštitu odraslih, tri za zaštitu najmlađih putnika, kao i tri zvezdice za prolaznike, što ga je svrstalo u sam vrh segmenta gradskih patuljaka. Inače, cena Fiat 500 sa 1.3 Multijet dizel motorom je oko 17.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.