Fiat Grande Punto Abarth

Italijanski Fiat odlučio se na reinkarnaciju nekadašnjeg pojačanog „fiće“ (popularna Abarth verzija), kojeg je pravio još 1958. godine. Nova verzija auta pod tim brendom već se pojavila pod nazivom Fiat Grande Punto Abarth, a planirano je više verzija, od kojih su zasad kao najatraktivnije najavljene SS (Super Sport) i S2000.
Fiat Grande Punto Abarth je zvanično prvi put predstavljen u martu 2007. godine. Zatim je u septembru nastupio na Sajmu automobila u Frankfurtu, a istovremeno se počelo i s komercijalnom prodajom njegove osnovne verzije u Italiji. Krajem 2007. godine s prodajom se startovalo i u Švajcarskoj, a tokom 2008. godine očekuje se njegova pojava i na drugim tržištima. Auto se proizvodi u Fiat-ovoj fabrici Mirafiori. Planira se osnivanje potpuno samostalnog brenda pod imenom Abarth, kao dela grupacije Fiat Group Automobiles.
Za razliku od Abarth-a od pre 50 godina, novi modeli neće biti namenjeni samo trkama već će se proizvoditi i za komercijalnu prodaju i privatnu upotrebu. Model iz 1958. imao je samo 26 konjskih snaga pri brzini motora od 5.000 obrtaja u minuti i maksimalnu brzinu od 118 km/h (snaga običnog „fiće“ tada je bila je 13 „konja“ pri 4.000 obrtaja u minuti, a maksimalna brzina 85 km/h). Novi model u sadašnjem trenutku (benzinski turbo agregat zapremine 1,4 litara) ima 150 konjskih snaga pri 5.500 obrtaja u minuti, maksimalnu brzinu 208 km/h i ubrzanje 8,2 sekunde.
Novi modeli napravljeni su u skladu s renomeom Abarth-a, koji je oduvek bio sinonim za agresivan i dinamičan auto, kao i za uzbudljivu vožnju punu izazova. Napravljen je primenom i ugradnjom mnogih novih tehnologija. Zasnovan je na pogonu sa sva četiri točka i šestostepenoj transmisiji. Komercijalna verzija, koja se nalazi u prodaji, već je proverena startom na trkama u 2006. i 2007. godini (na italijanskom šampionatu i internacionalnom reliju). Cena ove verzije je oko 15.000 funti. Koliko će koštati još snažnija varijanta – S2000, nije poznato, ali je najavljeno da će imati zapreminu 2 litra i 270 konjskih snaga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.