Folksvagen gradi fabriku u Kini

Najveći evropski proizvođač vozila – Folksvagen (Volkswagen), saopštio je da namerava da izgradi novu fabriku u mestu Yizheng u istočnoj Kini kako bi povećao proizvodne kapacitete u toj zemlji, najvećem svetskom tržištu automobila. Ovo postrojenje trebalo bi da bude izgrađeno i pušteno u rad najkasnije 2013. godine, a proizvodiće 300.000 vozila u punom kapacitetu, saopštila je kompanija.
"Kina je jedno od najvažnijih automobilskih tržišta budućnosti i dinamičan pokretač rasta Folksvagen grupe", izjavio je tom prilikom Johem Hajcman (Jochem Heizmann), direktor proizvodnje VW grupe, u saopštenju koje su preneli mediji. "Zajedno s našim kineskim partnerima planiramo da udvostručimo proizvodne kapacitete na tri miliona vozila do 2013. ili 2014. godine", dodao je on.
Fabrika u Yizheng-u ima podršku Folksvagen grupe u Kini i lokalnog partnera – Shanghai Volkswagen-a. U junu je Folksvagen potpisao ugovor s partnerom FAW-Volkswagen o izgradnji još jednog postrojenja u Foshan-u, u blizini Guangzhou-a, sa sličnim proizvodnim kapacitetima. U aprilu je nemačka kompanija najavila da će pojačati kineski investicioni program za 1,6 milijardi evra, na ukupno šest milijardi evra.
Nemačka grupa isporučila je u prvoj polovini godine više od 950.000 vozila u Kinu, najveće svetsko tržište automobila, što je povećanje od 45,7 odsto u odnosu na nivo iz 2009. godine, rekordne godine za Folksvagen. Folksvagen ovim želi da prestigne japansku Tojotu (Toyota) i da do 2018. godine zauzme poziciju najvećeg proizvođača automobila u svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.