Folksvagen proizvodiće milion električnih automobila do 2022.

Nemački Folksvagen (VW) će povećati proizvodnju električnih automobila na oko milion vozila do kraja 2022. godine, sudeći prema proizvodnim planovima kompanije u koje je agencija Rojters imala uvida.

To će nemačkom proizvođaču omogućiti da pretekne „Teslu“, a od Kine će napraviti ključno „bojno polje“, ocenjuje britanska agencija.

Folksvagen već sprema svoje dve fabrike u Kini za proizvodnju električnih automobila u narednoj godini koje će, prema planovima, imati proizvodni kapacitet od 600.000 vozila.

Američka kompanija „Tesla“ i dalje nastoji da ostvari svoj cilj proizvodnje od preko 500.000 automobila godišnje izgradnjom nove fabrike u Šangaju, dok se VW može osloniti na postojeću radnu snagu u svojim dvema fabrikama u Antingu i Fošanu kako bi proizveo automobile sa nultom emisijom štetnih gasova, navodi Rojters.

Nemačka kompanija sa sedištem u Volfsburgu reorganizovaće do 2022. godine svojih osam pogona širom sveta, koji će biti specijalizovani za proizvodnju električnih automobila, tvrde viši rukovodioci VW-a za Rojters.

Tako bi VW mogao da postane najveći svetski proizvođač automobila sa nultom emisijom štetnih gasova, ocenjuje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.