Ford Fiesta 1.4 – Kinetic filozofija na delu

Među nekoliko gradskih noviteta koji su se pojavili na tržištu ove godine novi model Ford Fiesta sigurno spada u najvažnije. Dosadašnji, prilično nezanimljiv, spoljašnji dizajn zamenjen je dinamičnim linijama Fordove aktuelne Kinetic filozofije, koja je primenjena i u veoma funkcionalnom enterijeru ovog gradskog automobila.
Solidan 1,4-litarski benzinski agregat sa 96 KS pruža dobre performanse, a pri tom troši sasvim razumnu količinu goriva. Odličan položaj za trokrakim upravljačem, pregledni instrumenti i centralna konzola inspirisana mobilnim telefonima samo su neki od faktora koji vožnju u novoj "fijesti" čine prijatnom i zanimljivom.
Za pogon ovog primerka "fijeste" bio je zadužen 1,4-litarski benzinski četvorocilindrični agregat sa 96 KS, koji je uparen s manuelnim menjačem sa pet brzina. Ubrzanja koja pruža su adekvatna pri nižim obrtajima, a tek iznad 3500 o/min postaju uverljiva. Pomenuti menjač ima izuzetno precizan i srazmerno brz hod ručice, što ga čini podjednako optimalnim i za lakšu i za bržu promenu brzine.
Više od pohvalne kombinacije motora i menjača oduševljava vešanje, koje je skoro prvoklasno. Naime, u gradskim uslovima bez imalo problema upija i veća oštećenja na putu, a na otvorenim putevima oduševljava načinom na koji savladava sve kombinacije krivina a da pri tom vozaču uliva veliko poverenje u svoje mogućnosti. Servo upravljač nije toliko dobar kao kod prethodnog modela ovog automobila, ali je barem podjednako precizan.
Nova "fijesta" s petora vrata koju pokreće 1,4-litarski benzinski agregat, opremljena Trend paketom opreme, košta 13.800 evra, što je razumna cena za ono što pruža. Međutim, Fordov gradski model s petora vrata u verziji s pohvalnim 1,25-litarskim benzinskim agregatom i opremom koja, između ostalog, uključuje klima-uređaj i metalik boju može se dobiti već od veoma povoljnih 11.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.