Ford Kuga – Fordov krosover

Kuga je Fordov krosover upečatljivog izgleda i dinamike vožnje. Nije bilo ni teško, a ni rizično napraviti ga, jer su sva rešenja dobro proverena. C-Car platforma dokazala se u C-Max-u i "fokusu", a za odlične performanse u vožnji brine izvrsni 2,0-litarski Duratorq motor, uzdanica većine Fordovih modela, u saradnji sa Durashift menjačem, koji se skoro sam prebacuje na dodir. Izgled zadnje strane s dva izduvna lonca nije tu samo radi estetike. Sa 143 konjskih snaga, "kuga", zahvaljujući overboost funkciji, odlično ubrzava u svim okolnostima (340 Nm pri 2.000 obrtaja).
Istini za volju, motoru olakšava i to što je "kuga" s novim materijalima i legurama težak samo 1.613 kilograma. Mada je Ford najavio dolazak 2,5-litarskog motora, čini se da za jačim nema ni potrebe. "Kugu" od ostalih krosovera izdvajaju izgled i dinamika vožnje. U krivinama se ponaša superiorno. Elektronsko nadzirani inteligentni AWD sistem po potrebi prenosi više momenta na zadnje točkove kako bi se osiguralo najbolje ponašanje u svim uslovima prilikom skretanja i ubrzavanja. Moment koji se prenosi na zadnje točkove kreće se od 10 odsto prilikom vožnje po putu do 50 odsto prilikom agilnijeg stila vožnje. O prevrtanju ne treba previše brinuti, jer je "kuga" naoružan i sistemom protiv toga.
Kada je o izgledu reč, automobil je kreiran na bazi Fordovog kinetičkog dizajna, tako da se na njemu jasno vide obrisi "fijeste" i "mondea". Novost su dve vrste pristupa prtljažniku (vrata u vratima), blatobrani od plastike koji smanjuju masu, pružaju bolju zaštitu od oštećenja i olakšavaju popravku, kao i ulazak u automobil bez upotrebe ključa, koji sistem samo treba da detektuje. "Kuga" unutra neguje Fordova rešenja. Funkcionalna kontrolna tabla i centralna konzola ne razlikuju se mnogo od "mondeove" i C-Max-ove. Prijatna unutrašnjost, antialergijski testirana i napravljena uz pomoć sistema virtuelnog inženjerstva, uključuje finu kožu, tkanine visokog kvaliteta i detalje na ključnim mestima u tonovima koji zavise od paketa opreme. Unutrašnjost je dopunjena brigom za detalje, višestrukim položajima sedišta, prekidačima, zabavnim i informacionim sistemom. Drugi dodaci uključuju dodatne pregrade za sitne predmete, plus određena područja za piće, sunčane naočare, kovanice, olovke i utičnicu za dodatne električne uređaje snage do 150 W.
Ukupno gledajući, "kuga" ima sve preduslove za uspeh. Estetski privlačan, s funkcionalnim enterijerom, vrlo jakom tehnološkom podlogom i sistemima sigurnosti, inteligentnim pogonom na sve točkove i moćnim turbodizel motorom, stiče se utisak da će Fordov SUV naći značajno mesto na tržištu. Možda i najveća "kugina" vrlina je sigurnost. Na EuroNCAP testu pasivne sigurnosti "kuga" je ostvario odličan rezultat, s maksimalnih pet zvezdica za zaštitu odraslih putnika, četiri zvezdice za zaštitu dece i tri zvezdice za zaštitu pešaka. Baza "kugine" sigurnosti je Ford’s Intelligent Protection System (IPS) sa šest vazdušnih jastuka, a upotreba snažnog čelika (HSS) doprinosi čvrstoj, ali laganoj i sigurnoj kabini koja nudi zaštitu od frontalnog i bočnog sudara. Integritet putničke kabine dodatno je osiguran korišćenjem dvofaznog čelika u ključnim područjima, bez kompromitujućih performansi i dodatne potrošnje goriva. Ford je išao i dalje, pa je dizajnirao volan koji se u slučaju direktnog sudara na velikoj brzini pomera u stranu da se vozač ne bi povredio na njega.
Uvodni paket opreme je Trend, koji nudi standardnu tehnologiju s izborom unutrašnjih tema. Ovaj paket, između ostalog, nudi Ford Power, start dugme za paljenje bez upotrebe ključa, putni kompjuter, prednja sportska sedišta, kožni upravljač, svetla za maglu, ISOFIX mesta za pričvršćivanje, grejana spoljna ogledala u boji karoserije, kao i širok raspon elektronskih funkcija za pomoć vozaču. Cena "kuge" kreće se od 27.000 evra (paket opreme Trend) do 35.000 evra (titanium X paket opreme).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.