U trendu

Frankfurtski sajam: svetska ekonomska kriza i električni automobili (1)

Ovogodišnji Frankfurtski auto-salon (IAA Frankfurt) prošao je u znaku prave električne revolucije. Svaki proizvođač koji iole drži do sebe u Frankfurt je dovukao barem jedan električni automobil u obliku koncepta. Neki, kao što je to Renault, imali su ih čak četiri. Ipak, najimpresivniji električni dvojac krio se na štandovima Audi-ja i BMW-a.
Audi nam je pokazao koncept zasnovan na njihovom superautomobilu R8-e-tron, koji pogone četiri električna motora, po jedan na svakom točku, ukupne snage 313 KS i buldožerskih 4.500 Nm obrtnog momenta. Poređenja radi, konvencionalni automobili raspolažu sa oko 200 Nm obrtnog momenta. S druge strane, BMW-ov Vision EfficientDynamics koristi hibridni spoj dizel motora i dva elektromotora ukupne snage 356 KS i 800 Nm obrtnog momenta, koji automobil do stotke ubrzavaju za manje od pet sekundi i nude nisku potrošnju u kombinovanom ciklusu od samo 3,75 litara na stotinu kilometara.
Ovaj automobil pojedinim tehničkim rešenjima (laka konstrukcija, hibridni sistem, napredna aerodinamika) pokazuje budući smer bavarskog proizvođača. Od električnih koncept automobila obavezno se mora pomenuti i Volkswagen-ova buba za 21. vek – E-up!, koju Nemci planiraju da počnu da proizvode već 2013. godine, kao i Peugeot-ov neobični mešanac skutera i automobila – BB1, koji, uprkos tome što je dugačak samo dva i po metra, u unutrašnjost prima četvoro putnika.
Ako ste se pitali koji automobili beleže najmanji pad prodaje u ovim kriznim vremenima, Frankfurtski salon automobila ponudio je odgovor i na to pitanje – supersportski automobili i luksuzne krstarice, kojih ove godine ima dovoljno da se bukvalno spotičete o njih na svakm ćošku. Mercedes nam je konačno prikazao dugo očekivanog naslednika legendarnog 300 SL Gullwing iz pedesetih godina prošlog veka, model SLS AMG. Za 177.000 evra bez poreza kupci će već od sledeće godine moći da dobiju 6,2-litarski V8, 571 KS, 630 Nm, 0-100 km/h za 3,8 sekunde i skoro 320 km/h maksimalne brzine.
Ferrari je odlučio da penzioniše legendarni model F430 i na njegovo mesto je postavio model 458 Italia. Novi 4,5-litarski V8, prvi put uparen u Ferrari-ju sa sedmostepenim menjačem s dvostrukim kvačilom, razvija 570 KS, ubrzava automobil do stotke za 3,4 sekunde i sve do maksimalne brzine od 323 km/h. Svaka čast Mercedes-u i Ferrari-ju, ali ekskluzivnost u Frankfurtu pripada modelu Lamborghini Reventon Roadster, koji će biti proizveden u samo dvadeset primeraka po ceni od 1,1 miliona evra po komadu. Prema službenim podacima, isporuka automobila započinje već krajem 2009. godine, što prevedeno na običan jezik znači da je ovo limitirano izdanje već rasprodato.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.