U trendu

Glasna muzika i vožnja automobila

Prema mišljenju većine svetskih stručnjaka, slušanje brze i glasne muzike dvostruko povećava mogućnost nastanka saobraćajne nesreće. Ove tvrdnje zasnivaju se na istraživanjima sprovedenim na velikom broju ispitanih vozača, a zaključak je uvek isti. Glasna muzika "tera" vozače da prave prekršaje, a kao glavni krivac označen je adrenalin, koji je tada mnogo jači od vaše samokontrole. Opuštena noga na papučici gasa nije retkost, a pri ubrzanim i nepromišljenim reakcijama čest prekršaj je i prolazak kroz crveno svetlo na semaforu.
Kada vas ponese glasna muzika, nepažljivo se prestrojavate, ne držite dovoljno rastojanje između vozila, čak se i trkate s drugim vozačima. Upravo zato stručnjaci predlažu da vaš izbor bude nešto sporija, mirnija i tiša muzika, kako ne bi došlo do navedenih opasnih situacija. Svi se slažu i u pogledu slušanja prenosa fudbalskih utakmica, za koje kažu da mogu da podignu adrenalin i time ugroze sposobnost sigurne vožnje. Iako mnogi na ovaj problem gledaju s rezervom, pošto je u praksi teško dokazati koja je nesreća izazvana glasnom muzikom, nema sumnje da se u pomenutoj situaciji može skrivati velika zamka.
Da biste izbegli probleme sa smanjenom koncentracijom, povišenim adrenalinom, ubrzanim i nepromišljenim reakcijama na putu, najbolje je da prilagodite jačinu muzike svojim vozačkim mogućnostima. Ako mislite da možete da sigurno upravljate vozilom uz nešto glasniju i bržu muziku, zakon (za sada!) nema ništa protiv toga. Ali, cena koju biste u suprotnom mogli da platite neće biti novčana, već mnogo bolnija – ugrožavanje sigurnosti i vas i vaših saputnika i drugih učesnika u saobraćaju.
Kada polože vozački ispit i sednu za upravljač svog automobila, većina neiskusnih vozača bude u potpunosti fascinirana novonastalom situacijom. Prvi samostalni izlazak na put često znači i pojačavanje muzike "do daske", nepravilno držanje upravljača, nedovoljno rastojanje, a po pravilu i agresivnu vožnju. Mnogi novopečeni vozači vole da instaliraju u kola razna pojačala i muzičke sisteme kojima će nadglasati sve ostale, a time dovode sebe i sve ostale putnike u opasnost. Primera radi, kada su svi muzički sistemi uključeni, ne čuju se nikakva zvučna upozorenja ostalih učesnika u saobraćaju, kao ni sirene policije ili hitne pomoći.
Danas su mnogi automobili opremljeni raznim sistemima koji smanjuju koncentraciju vozača, ali i svih drugih putnika u automobilu. Uz standardni radio uređaj, vozačima su na raspolaganju i telefoni, navigacioni uređaji, televizija i mnogi drugi napredni sistemi koji podižu komfor i luksuz na veći nivo. Međutim, s povećanjem komfora u unutrašnjosti automobila, smanjuje se sigurnost, jer su svi putnici okupirani tim novim tehnologijama, umesto situacijom na putu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.