U trendu

Gume za prvu ugradnju

Moderni pneumatici utiču na potrošnju goriva, ali i na sigurnost i komfor, kao i na emisiju izduvnih gasova. U poslednjih dvadesetak godina pneumatici su postali vrlo važna komponenta novih automobila. Pored prijanjanja na podlogu, koje je s njima višestruko kvalitetnije, moderne gume nude i niz drugih prednosti. Primera radi, većina proizvođača automobila svoje kupce mami performansama, to jest manjom potrošnjom goriva.
Gotovo svi kupci novih vozila prvo gledaju da potrošnja bude što manja, a zatim na red dolaze sve druge komponente. U tom segmentu veliku ulogu igraju moderni pneumatici, koji štede gorivo. To su takozvane eko-gume, čiji sastav ali i način izrade garantuju nižu potrošnju i niži stepen emisije ugljen-dioksida (CO2). Takođe, na scenu su stupile i zimske gume, koje su do pre nekoliko godina bile bauk kod naših vozača. Međutim, s razvojem tehnologije i jeftinijim cenama vozači su počeli da cene komfor i sigurnost koje im pružaju. Svi proizvođači pri projektovanju automobila, posebno ako se radi o ekološkim modelima, žele kvalitetne i adekvatne pneumatike na svojim vozilima.
Renomirani svetski proizvođači guma zatim pokušavaju da udovolje njihovim strogim zahtevima i naprave pneumatik koji, pored toga što udovoljava strogim zahtevima, pruža i dobar odnos uloženog i dobijenog. Drugim rečima, guma ne sme da bude skupa, jer automatski nije prikladna za prvu ugradnju. A prva ugradnja znači poslove u kojima se vrti velika količina novca. Takođe, ako su vozači zadovoljni svojim gumama, pri izboru novih guma, odlučiće se za iste. Većina proizvođača automobila posluje samo s renomiranim proizvođačima pneumatika.
Francuski automobili dolaze isključivo sa Michelin pneumaticima, što je jedan od oblika zaštite sopstvene ekonomije. Ostali posluju s onima koji proizvedu kvalitetan pneumatik koji ujedno pruža i dobar odnos uloženog i dobijenog. Primera radi, Fiat grupacija ne posluje samo s Pirelli-jem već i sa svim ostalim proizvođačima guma. Pri izboru svog novog četvorotočkaša obratite pažnju na gume koje dobijate s njim. Ako su one loše, u startu vam trošak za automobil raste za nekoliko stotina evra, koliko treba izdvojiti za nove pneumatike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.