U trendu

Honda CR-V 2.2i

Model Honda CR-V nije potrebno posebno predstavljati, iako taj vrlo kvalitetan i relativno skup japanski SUV ne uživa popularnost Tojotinog RAV-4, začetnika ovog segmenta. Hondin predstavnik, međutim, može se pohvaliti titulom najprodavanijeg SUV modela u poslednje dve godine na još uvek najvažnijem svetskom tržištu, u Sjedinjenim Američkim Državama. A to nije mala stvar.
Comfortable Recreational Vehicle, kako glasi pun naziv modela koji je od kraja 2006. godine i na našem tržištu stekao veći broj poklonika nego prva generacija u svih 11 godina postojanja, predstavljen je krajem 2009. godine u redizajniranom izdanju, u kojem je nedavno stigao i u prodaju. Pošto su kozmetičke promene neupadljive, teško je na prvi pogled otkriti šta je sve doterano. Svežina u izgledu jeste primetna, ali tek pažljivo odmeravanje otkriva lepo pročišćene linije maske, zbog koje se CR-V sada čini širim. Pored toga, odbojnici su izražajnijeg oblika, kućišta retrovizora sada su u celosti u boji karoserije, a doteran je i dizajn felni.
Treba se dobro potruditi kako bi se primetila poboljšanja i u zaista gospodski opremljenoj i kvalitetno izvedenoj unutrašnjosti. U stvari, više od sitnih dizajnerskih inovacija do izražaja dolaze prijatniji materijali i skladnije boje. Preovladava blagi osećaj luksuza, a oduševljavaju masivna armatura s povišenim položajem ručice menjača, obilje pregrada, kao i sjajan položaj za upravljačem, u poznatom Hondinom sportskom duhu. U skladu s očekivanjima je i prostranost, upotpunjena jednim od najvećih prtljažnika u klasi (524 litara). Objektivno, bilo kakav konkretan nedostatak teško je naći. Jasno, najskuplji paket opreme – Executive Plus, s kožnim oblogama, panoramskim staklenim krovom, zatamnjenim zadnjim staklima i električnim podešavanjem sedišta znatno popravlja celokupan utisak i dodatno je opravdanje za paprenu cenu prikazanog primerka.
Redizajnirana serija donosi novosti i u pogonskom sistemu. Četvorocilindrični dizel agregat zapremine 2199 ccm, koji je odranije poznat po uglađenosti, tihom radu i solidnim performansama, sada je prvi put povezan s automatskim menjačem. Snaga povećana sa 140 na 150 KS i obrtni momenat povećan sa 340 na 350 Nm osnova su za prijatnu i opuštenu a solidno brzu vožnju, uz prilično glatku izmenu stepeni prenosa. Utisak bi bio bolji, naročito na otvorenom putu, da menjač ima šest stepeni prenosa, uz mogućnost bržeg i ručnog menjanja brzina. Ovako, pri temperamentnijoj vožnji pomalo staromodna automatika, skuplja za neobjašnjivih 4.300 evra od kvalitetnog ručnog menjača sa šest stepena prenosa, ponekad sputava prilično visoke potencijale motora.
S druge strane, u dinamici kojom se gutaju kilometri puta, naročito krivine, zauzdanosti nema. Težište je spušteno za 3,5 centimetra, tiho vešanje s proširenim tragom točkova je očvrsnuto, a upravljač podešen direktnije, što je mali, ali efikasan niz faktora zaslužnih za to što se novi Hondin SUV vozi lepše i s manje naginjanja, a više dinamike i sportskog poriva nego pređašnja serija. Primaran prednji pogon, s automatskim uključivanjem zadnjeg, dobrodošao je na klizavoj podlozi i osigurava solidan potencijal van asfalta, ali to ne znači da u vožnji van puta treba gajiti prevelike ambicije. Ovo je ipak gospodski SUV koji se najbolje snalazi na asfaltu. Cena modela Honda CR-V 2.2i je 44.600 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar