Honda Legend – preskupa legenda

Hondina (Honda) najveća limuzina nedavno je obnovljena dizajnerskim promenama, ali i nizom izmena nevidljivih na prvi pogled, ali veoma primetnih u vožnji. Provereni V6 benzinski motor povećan je sa 3,5 na 3,7 litara, snaga je ostala nepromenjena, a obrtni moment, umesto dosadašnjih 351 Nm, sada je 367 Nm. Temeljno je dorađen i petobrzinski automatski menjač, koji brzine menja još brže i mekše.
Performanse su više nego uverljive, ali više impresionira vrhunska uglađenost u vožnji kojom je "novi" Legend sasvim ravnopravan veoma poznatoj (i popularnijoj) nemačkoj konkurenciji. Skoro nezavisno od brzine kojom vozite u kabini vlada tišina, a motor je uglavnom nečujan. Utisak izuzetne udobnosti dodatno je naglašen prostranim sedištima (s grejanjem ili ventilacijom), kao i meko podešenim vešanjem. Na zadnjim sedištima ima puno mesta za noge, dok bi za glave moglo da ga bude i nešto više.
Legend serijski dolazi s Hondinim vrlo efikasnim aktivnim SH-AWD 4×4 pogonom koji u svakom trenutku brine o optimalnom prenosu snage na sve točkove. Sistem odlično funkcioniše u svim vremenskim uslovima i u kombinaciji s mekim vešanjem omogućuje solidne vozne karakteristike. Iako se sasvim dobro snalazi na krivudavim putevima, Hondina limuzina više klase ipak je najbolja na autoputevima, kada se ističe vrlo poželjan spoj uglađenosti, udobnosti i uvek dostupnih performansi.
Zašto Honda Legend nije popularnija alternativa nemačkim konkurentima iz Audija, BMW-a i Mercedesa? Prepreka bi mogla biti prevashodno njegova cena – 80.890 evra. Činjenica je da Honda Legend serijski dolazi nakrcan svom mogućom opremom, ali primera radi, sličnog motora i među našim kupcima popularniji Audi A6 pokretan 3.0 TFSI benzinskim agregatom sa Quattro pogonom i (doduše) početnom opremom košta 18.800 evra manje. Kada se na nemačku limuzinu doda sva oprema koju ima japanski model, cene su približno iste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.