I Švedska otvorila istragu protiv VW-a

Švedski tužioci pokrenuli su danas krivičnu istragu protiv nemačke automobilske kompanije Folksvagen (VW), koja je priznala manipulacije sa vrednostima izduvnih gasova, izveštava agencija Frans pres.

Foto: Beta

Foto: Beta

Istragom će biti obuhvaćeni svi dizel modeli VW-a uvezeni u Švedsku između 2009. i 2015. godine, koji su, kako se navodi, opremljeni softverom koji je snižavao pokazatelje o emisiji štetnih gasova u laboratorijskim testiranjim, dok je tokom vožnje na otvorenom putu dozvoljavao motoru da emituje daleko veće količine azotnog oksida.

VW je u septembru prošle godine saopštio da je oko 225.000 takvih automobila uvezeno u Švedsku, među kojima je 104.000 vozila marke VW, zatim 57.000 vozila marke „audi“, 28.000 „škoda“, 2.000 „seata“ i 33.000 Folksvagenovih kamiona.

Pokretanje istrage u Švedskoj je, kako ocenjuje Frans pres, najnovija pravna poteškoća za ovu nemačku grupaciju otkako je 18. septembra ovaj skandal otkriven u SAD.

Grupacija sa sedistem u Volfsburgu je ranije priznala da je u oko 11 miliona dizel automobila marke VW, „audi“, SEAT i „škoda“ širom sveta, ugradila uređaj sa softverom koji je lažirao podatke o emisiji gasova u laboratorijskim testiranjima, čime su zaobilaženi ekološki standardi sve dok američki regulator nije otkrio problem.

Američka vlada je tužila Folksvagen zbog instaliranja inkriminisanog uređaja u gotovo 600.000 vozila prodatih u Americi između 2009. i 2015. godine.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar