I Švedska otvorila istragu protiv VW-a

Švedski tužioci pokrenuli su danas krivičnu istragu protiv nemačke automobilske kompanije Folksvagen (VW), koja je priznala manipulacije sa vrednostima izduvnih gasova, izveštava agencija Frans pres.

Istragom će biti obuhvaćeni svi dizel modeli VW-a uvezeni u Švedsku između 2009. i 2015. godine, koji su, kako se navodi, opremljeni softverom koji je snižavao pokazatelje o emisiji štetnih gasova u laboratorijskim testiranjim, dok je tokom vožnje na otvorenom putu dozvoljavao motoru da emituje daleko veće količine azotnog oksida.

VW je u septembru prošle godine saopštio da je oko 225.000 takvih automobila uvezeno u Švedsku, među kojima je 104.000 vozila marke VW, zatim 57.000 vozila marke „audi“, 28.000 „škoda“, 2.000 „seata“ i 33.000 Folksvagenovih kamiona.

Pokretanje istrage u Švedskoj je, kako ocenjuje Frans pres, najnovija pravna poteškoća za ovu nemačku grupaciju otkako je 18. septembra ovaj skandal otkriven u SAD.

Grupacija sa sedistem u Volfsburgu je ranije priznala da je u oko 11 miliona dizel automobila marke VW, „audi“, SEAT i „škoda“ širom sveta, ugradila uređaj sa softverom koji je lažirao podatke o emisiji gasova u laboratorijskim testiranjima, čime su zaobilaženi ekološki standardi sve dok američki regulator nije otkrio problem.

Američka vlada je tužila Folksvagen zbog instaliranja inkriminisanog uređaja u gotovo 600.000 vozila prodatih u Americi između 2009. i 2015. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.