U trendu

Iz automobila će uskoro nestati delovi na koje su svi navikli

U današnje vreme vozilo proizvedeno čak i u ranim 2000-im godinama, što i nije tako daleko, smatra se zastarelim i to na mnogo načina.

Evo spiska delova i funkcija iz današnjih automobila koji će relativno uskoro nestati iz upotrebe, neki već i jesu.

Retrovizori

Istina je da su najkorisniji, ali nesumnjivo su deo koji će uskoro nestati iz automobila. Zašto? Pa zato što je u automobilskoj industriji sve počelo da se digitalizuje i retrovizori će postati kamere.

Zapravo, u nekim automobilima, poput audija e-tron ili honde e, već i jesu.

USB ulaz

USB priključci vrlo su korisni za povezivanje mobilnih uređaja s infotejment sistemom ili za njihovo punjenje.
Međutim, poslednjih godina kablovi se odbacuju, a mnogi automobili na tržištu već nude podloge za bežično punjenje pametnih telefona.

Navigacija

Vrlo brzo će se i navigacioni sistemi smatrati zastarelim, jer su mobilne aplikacije obično mnogo preciznije i bolje izračunavaju rute.

CD Radio

Mogućnost ubacivanja CD-a i slušanja preko audio-sistema vašeg automobila već je praktično izumrla. U ovom trenutku postoji vrlo malo novih vozila koja se prodaju s tipičnim CD ulazom na centralnoj konzoli.

Rezervoari

Možda zvuči neverovatno, ali čini se da su rezervoarima za gorivo dani odbrojani. Sudeći prema EU, vozila s unutrašnjim sagorevanjem imaju takoreći rok trajanja. Zaboravite na stavljanje creva i pozdravite punjače, bilo kućne ili javne. Možda će u budućnosti biti i drugih vrsta rezervoara, ali ni u kom slučaju u njih neće ići benzin ili dizel, već vodonik ili nešto drugo.

Ručni menjači

Istina je da su ručni menjači najintuitivniji, ali takođe je istina da električni automobili nemaju brzine, a novi modeli s motorima SUS proizvode se kao automatici. Tako da – dani su odbrojani i ručnim menjačima.

Ručna kočnica

To je jedna od onih stvari zbog kojih „osećate“ svoj automobil. Poluga koja ponekad može da se učini pomalo zastarelom je vrlo intuitivna i funkcionalna. Više je retko viđamo na novim vozilima, već sada postoji taster koji treba pritisnuti da biste zategli ili otpustili ručnu kočnicu.

Analogni instrumenti

Poslednje što će uskoro nestati u automobilima su, logično, analogni instrumenti. Prošlo je dosta vremena otkako su klasične igle i satovi u trendu, piše Auto Klub. Poslednjih godina ova vrsta prikaza brzine ili obrtaja nestaje u korist potpuno digitalnih ekrana koji mogu biti više ili manje korisni u određeno vreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar