U trendu

Iz koje zemlje dolaze najbolji vozači, a iz koje najgori: Evo i kako se kotiraju Srbi

Ova lista je subjektivna jer je vozačko znanje teško izmeriti, ali postoje neki trendovi, svest o saobraćaju, opasnosti u saobraćaju… Sve su to elementi kojima su se bavili stručnjaci za osiguranje automobila Compare the Market , koji su želeli da vide koje zemlje imaju najbezbednije i koje najgore vozači.

Da bi sastavili listu najboljih i najgorih država prema ovom kriterijum, posmatrali su niz faktora, uključujući dozvoljene granice alkohola u krvi, kvalitet puteva, status tema o bezbednosti na putevima na društvenim mrežama i broj smrtnih slučajeva na putevima.

Prema listi na kojoj je 50 zemalja, najbezbedniji vozači na svetu su u Japanu.

Granica alkohola u krvi je prilično niska, 0,03 g/dl, slično kao u Čileu i Češkoj, a najpozitivniji je sentiment na društvenim mrežama kada je reč o pojmovima u vezi sa vožnjom (33,4%).

Japan takođe ima četvrti najviši nivo kvaliteta puteva na listi, što znači da je generalno veoma bezbedna zemlja ne samo za vožnju, već i za pešake.

Kao što se vidi, osam od 10 najbezbednijih zemalja je u Evropi, a Holandija je najbolja od država sa Starog kontinenta, na ukupno drugom mestu na svetu.

Holandija ima i drugi najviši nivo kvaliteta puteva, odmah iza Singapura, a takođe ima jedan od najnižih nivoa smrtnih slučajeva u saobraćaju u svetu, posmatrano na 100.000 stanovnika.

Sa druge strane spektra, Tajland je proglašen zemljom sa najgorim vozačima na svetu, sa daleko najvećim brojem tragičnih smrtnih slučajeva u saobraćaju, 32 na 100.000 ljudi.

Peru je pretposlednji, sa četvrtim najgorim nivoom kvaliteta puteva.

Sigurno se pitate kako se na listi kotiraju naši vozači? Prema ovom istraživanju nalaze se negde u sredini, na 27. mestu (od 50 posmatranih zemalja) sa ocenom 3,05.

Iza nas su zemlje poput Belgije, Italije, Velike Britanije, SAD, Kanade, Australije…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.