U trendu

Izbor je veliki: Koja vas od ovih vozačkih navika najviše živcira?

Većina vozača barem jedanput na dan, u sebi ili naglas, prokomentariše tuđu vožnju riječima: “Ma ko je tebi dao vozačku?!“. A razloga za to na našim putevima ima napretek – od nasilničke slalomske vožnje, silovitog pritiskanja papučice gasa, nekorišćenje pokazivača smera do ‘čašice’ razgovora poznanika zavaljenih preko prozorskog stakla dok drugi vozači strpljivo čekaju da nastave vožnju.

Ovakve reakcije deo su naše svakodnevne saobraćajne (ne)kulture, pa iako neke nisu zabranjene saobraćajnim pravilima, potencijalno su opasne za bezbednost učesnika u saobraćaju.

Postoje neke saobraćajne navike koje najviše iritiraju vozače. Ako se pronađete među spomenutima, možda sledeći put kad sednete za volan dvaput razmislite pre nego što izvedete neki manevar ili zakunjate na semaforu.

Automobili koji se ‘nabijaju na rep’

Trenutak u kojem u vožnji neko priđe preblizu važem prtljažniku spada među najiritantnija ponašanja vozača. Ovakva vožnja prilično je opasna jer ako dođe do iznenadnoga kočenja, sudar je neizbežan. Ako ste odlučili nekoga da preteknete, za to postoje jasna pravila, uz uslov da ne ugrožavate druge u saobraćaju.

Staro “pravilo 2 sekunde“ kaže da biste od vozila ispred sebe morali da vozite na udaljenosti od dve sekunde. A koliko su dve sekunde u metrima, to zavisi od brzine kojom vozite. Pri 80 km/h, na primer, dve sekunde bile bi 44 metra.

Kucanje po telefonu

Jedan od, nažalost, najčešćih uzroka nesreća, nakon vožnje pod uticajem alkohola, jeste korišćenje mobilnog telefona u vožnji. Osim što vrludaju cestom iz jednu u drugu traku, vozači koji koriste telefon voze sporije nego što je dozvoljeno, pa često prave i nepotrebne saobraćajne gužve. A sve se to, pretpostavljamo, događa zbog prevelike želje za „multitaskingom“, odnosno želje da se što više stvari obavi istovremeno, ne misleći pritom na bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Dakle, ako ste previše zauzeti, dovoljno je samo instalirati bluetooth slušalicu ili spojiti mobilni uređaj s automobilom kako biste se javili bez korišćenja ruku, koje su vam, ipak, neophodne za vožnju automobila. Ili, jednostavno, zaustavite vozilo na prigodnome mestu i odgovorite na poziv.

‘Kraljevi’ parkiranja

Blokiranje prilaza, parkiranje na trotoarima tako da pešaci, trudnice i roditelji s kolicima moraju da hodaju putem, nepropisno korišćenje invalidskih mesta ili parkiranje preko dva parking mesta izazivaju gnev apsolutno svih komšija, a to nikako ne želite.

Osim što ćete završiti na stubu srama na svim postojećim društvenim mrežama, ili još gore ostati bez retrovizora ili sa izgrebanim vratima, najverovatnije ćete pronaći čestitku parking servisa na vetrobranskom staklu. Neki će na (za novčanik) bolan način saznati da pauk nije samo insekt i da može da odnese automobil.

Mislite na druge, budite onaj “simpatični“ a ne onaj “bezobrazni“ komšija.

Biciklisti na putevima

Za pohvalu je da su mnogi s dolaskom lepog vremena automobile zamenili biciklima. Pre svega, misle na svoju kondiciju i zdravlje i brinu za okolinu, a i značajno mogu da uštede jer gorivo neprestano poskupljuje. Međutim, ono što nije dobro jeste da su u mislima i dalje u svom automobilu, pa bicikl voze ravnopravno s ostalim vozilima na četiri točka. Takvo ponašanje stvara saobraćajne gužve i čepove, a kad tome pridodamo nekorišćenje ručnih znakova pri skretanju ili prelascima u drugu traku, postaje jasno zašto su mnogi učesnici u saobraćaju besni baš na bicikliste.

Nekorištenje žmigavaca

Svako vozilo na cesti opremljeno je pokazivačima smera ili, narodski rečeno, žmigavcima – s razlogom. Ta zgodna mala ručka na volanu ključan je instrument bezbednosti, a omogućuje drugim vozačima da unapred znaju nameru vozača tako mogu da na vreme reaguju.

Jedno američko istraživanje objavilo je da čak 42 posto vozača ne koristi pokazivače smera jer nemaju dovoljno vremena da to urade u vožnji. Oko 25 posto njih tvrdi da ne pale žmigavac jer su lenji, a 17 posto se pohvalilo da povremeno zaboravlja da isključi žmigavac. Zanimljivo je da žmigavce prilikom promene saobraćajne traka ne uključuje čak 63 posto muškaraca. Mislite li da je takva praksa i kod nas?

U cilju da saobraćaj teče brže i bez nepotrebnih čekanja, koristite žmigavce! Štedite svoje i tuđe vreme i živce pa će svet biti lepše mesto za život.

Upaljena duga svetla

Vožnja noću nosi mnoge rizike zbog ograničene vidljivosti, a jedan od najvećih rizika je kad vozač koji dolazi ususret ostavi upaljena duga svetla. Vozača, biciklistu ili pešaka iz suprotnog smera to može da zaslepi. Zakon kaže da je obaveza svakog vozača da isključi duga svetla i koristiti kratka svetla pre mimoilaženja s drugim vozilom.

Policija je u Kini takve vozače počela je da kažnjava tako što ih tera da ceo minut gledaju u svetla svog vozila, piše OddityCentral. S ovakvom metodom verovatno bi se složili i mnogi naši vozači.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar