Jaguar XF u verziji DS i XFR

Od aprila ove godine nedodirljive nemačke vrhunske sportske limuzine BMW M5, Mercedes E63 AMG i Audi RS6 dobijaju dostojnog konkurenta s britanskog ostrva. Jaguar je predstavio dve nove verzije modela XF – biturbo dizel 3.0 DS i supersportski XFR, koji pokreće petolitarski V8 motor s kompresorom i 510 KS.
Velika novost je XFR, naslednik S-Type R-a, koji pokreće novorazvijeni petolitarski V8 benzinski motor s kompresorom i 510 KS, i koji kombinuje odlične vozne karakteristike, udobnost i sportski izgled na elegantan način. XFR je testiran na stazi za sigurnu vožnju u Melku i stavljan je pred izazove kao što su poledica, obilne kiše i nagla kočenja. U svemu se pokazao kao i više nego odličan. Razlog je opremljenost novim Jaguar-ovim tehnologijama kao što su elektronski podesivo vešanje i diferencijal.
Svi modeli opremljeni su šestostepenim sekvencijalnim menjačem s polugama za menjanje brzina na upravljaču. Spoj ovakve vrste prenosa sa 5.0 V8 motorom je zapanjujući. U XFR-u nalazimo još dodataka opremi, a neki od njih su Jaguar Smart Key Sistem za automatsko otključavanje. Spoljašnjost koja ga razlikuje od XF-a su 20-inčne aluminijumske felne, kao i otvori za vazduh na poklopcu motora i kočiona samoventilišuća klešta sive boje s R logom.
Cene će se kretati od 62.969 evra za model XF 3.0V6D s početnim paketom opreme pa sve do 117.866 evra za XFR model. Uopšte ne sumnjamo da će XFR, iako jako skup, ali u odnosu na konkurenciju za oko 10 odsto jeftiniji, zainteresovati kupce prvenstveno svojom prefinjenošću i snagom. Novost u XF-u je i novi 3-litarski V6 biturbo dizel motor s common-rail direktnim ubrizgavanjem koji je dostupan u dve varijante – standardnoj sa 240 KS i 500 Nm i u varijanti S, koja razvija 275 KS i 600 Nm. Twin turbo common-rail dizel agregati pružaju maksimalnu efikasnost, trenutni odaziv i veliko uživanje u vožnji. U odnosu na prethodni model potrošnja je smanjena za 10 odsto – na 6,8 litara na 100 km, a emisija CO2 za 12 odsto na 179 g/km.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.