U trendu

Kako sačuvati akumulator ako automobil ne vozite duže od tri meseca

Ukoliko automobil ne vozite duže od tri meseca, trebalo bi preduzeti mere da se akumulator ne isprazni. Stručnjaci savetuju da je u tom slučaju potrebno barem svake treće nedelje upaliti motor da se dopuni akumulator. Motor bi trebalo da radi najmanje pola sata na otvorenom, zbog izduvnih gasova koji su štetni za zdravlje.

Kako sačuvati akumulator

Ako se unapred zna da se automobil neće voziti duže od tri meseca, preporuka je da se odmah odvoji minus pol sa akumulatora i da se izvadi iz vozila, pogotovo ako se nalazi u prostoru u kome bi se temperatura vazduha spuštala ispod 10 stepeni ili rasla preko 40 stepeni Celzijusa. U suprotnom, doći će do dubokog pražnjenja akumulatora i on će biti neupotrebljiv.

Prema tome, akumulator, ako je sve ispravno sa električnom opremom na vozilu, mogao bi da izdrži tri meseca, a da vam nisu potrebni kablovi za paljenje, prenosi portal „Revijahak“.

Napominje se da su novi modeli vozila znatno opremljeniji električnim sistemima koji mogu da isprazne akumulator okvirno u periodu od tri do šest nedelja, ukoliko se automobil ne koristi.

Stručnjaci preporučuju i da se vozilo zaključa tokom perioda mirovanja i tada je brzina pražnjenja akumulatora najniža. Važno je napomenuti da ako daljinski zaključavate vozilo vodite računa da vam je mehanička brava na vratima ispravna, kako biste mogli da otključate vozilo ako se akumulator ipak isprazni nakon dužeg nekorišćenja vozila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar