U trendu

Kameleon među automobilima

Pri kupovini automobila sigurno pažljivo birate boju modela. Ipak, često se dogodi da ste prisiljeni da uzmete onu koju možete da nađete (ne onu koju ste odabrali) ili da se posle određenog vremena predomislite, smatrajući da bi bolje bilo da ste uzeli neku drugu. Ali, stvar je gotova. Auto je kupljen i ako želite drugu boju, morate kupiti novi.
Uskoro će vam se, međutim, pružiti prilika da svom automobilu menjate boju po sopstvenoj želji, ali ne farbanjem klasičnim bojama. Biće dovoljno da samo pritisnete odgovarajući taster na komandnoj tabli. To vam sigurno zvuči neverovatno i više liči na naučnu fantastiku nego na realnost. Ipak, priča je stvarna, a „krivac“ za ovu fantastičnu mogućnost je poznati japanski proizvođač automobila Nissan.
Tehnologija koju su razvili stručnjaci Nissan-a i koja omogućava promenu boje automobila naziva se „paramagnetic“. Ona se zasniva na nanošenju sloja specijalne polimerske boje na površinu automobila. Taj sloj u sebi sadrži sićušne čestice oksida gvožđa (paramagnetnog materijala). Kada se te čestice izlože delovanju električne struje, kristali u polimeru stvaraju različite boje. Čovekovo oko može da vidi te boje, a one se menjaju promenom jačine struje i postoje samo dok postoji dejstvo struje (dok automobil radi).
Nissan-ovi automobili s ovom tehnologijom pojaviće se u komercijalnoj varijanti 2010. godine. Zanimljivo je da se slična tehnologija već pojavljivala u Ford-ovim automobilima. Sredinom devedesetih godina prošlog veka Ford je sa sličnom tehnologijom, pod nazivom Mystichrome, napravio modele Mustang GT i Cobra (Mystic), a 2004. godine model Mustang Cobras. Boja ovih automobila menjala se zavisno od ugla gledanja. Nije nam poznato da je Ford-ova tehnologija doživela širu komercijalizaciju, a šta će se desiti sa Nissan-ovom videćemo za tri godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar