U trendu

Kandi Coco – najjeftiniji na svetu

U Sjedinjenim Državama se pojavio novi električni automobil, koji je jeftiniji i od dosad najjeftinijeg automobila Tata Nano, a prodavan je po ceni od samo 865 dolara. Tačnije, ovako jeftin novi električni automobil bio je u prodaji samo u Oklahomi (SAD). Radi se o malom gradskom električnom automobilu koji se prodaje pod imenom Kandi Coco i koji je u Oklahomi napravljen po tamošnjim zakonima i propisima kao LSV vozilo (Low Speed Vehicle), to jest kao vozilo male brzine, koje razvija najveću brzinu do 40 km/h i čije je korišćenje ograničeno na puteve s ograničenjem brzine na 56 km/h ili manje.
Sigurno već pogađate, elektromobil Kandi Coco napravljen je u Kini i veoma je sličan automobilu Smart Fortwo, što se može videti i iz priloženih fotografija. Doduše, izuzetno niska cena od samo 865 dolara postignuta je više nego velikodušnim dotacijama (čitaj popustima) koje je osigurala državna i federalna vlast u SAD. Puna cena elektromobila Kandi Coco je 10.599 dolara. Federalna vlada davala je stimulaciju u obliku fiksnog iznosa od 4.435 dolara, a država Oklahoma stimulaciju od 50 odsto na početnu cenu ovog automobila, što je cenu snizilo za još 5.299 dolara. Na kraju je cena automobila Kandi Coco za kupca bila skoro simboličnih 865 dolara.
Naravno da su postojali i određeni "skriveni" uslovi prilikom ove dotirane kupovine. Navedena kalkulacija i cena od samo 865 dolara važila je samo za stanovnike države Oklahoma i samo ako su se odlučili za kupovinu pre kraja 2009. godine. Inače, ovaj automobil je pogonjen AC elektromotorom, ima disk kočnice na sva četiri točka, nezavisno vešanje, automatski menjač sa stepenom prenosa za vožnju unazad. Vreme punjenja baterije je 6-7 časova. U automobil je ugrađen radio sa USB/MP3 priključkom, a boje koje se nude su crvena, žuta, plava, crna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.