Kia Soul – mlad u duši

Kako bi proslavio lansiranje svog novog modela Soul, korejski proizvođač automobila Kia je na Sajmu automobila u Parizu predstavio čak sedam varijanata urbanog crossover-a. Radi poboljšanja izgleda i komfora svojih modela "Kia" je zaposlila bivšeg "Folksvagenovog" dizajnera Petera Šrejera, a rezultat tog angažmana vidi se i na novoj uzdanici ove južnokorejske kompanije.
Dugo očekivani model Kia Soul predstavlja revoluciju u proizvodnoj liniji južnokorejske firme. Kako kažu iz "Kie", modelom Soul, koji je zamišljen u Sjedinjenim Američkim Državama, razvijen u Koreji i definisan u Evropi, obraćaju se novoj ciljnoj grupi potrošača – mladima i onima koji su mladi u duši.
Gama motora evropske verzije Kia Soul sastojaće se od 1,6-litarskog benzinskog i dizel motora. Dizel motor s filterom tvrdih čestica sa 115 KS u slabijoj i 126 konjskih snaga u snažnijoj verziji, kao i benzinski motor sa 126 KS zasnovani su na na Kia Cee’d-ovom 1,6-litarskom motoru. Kia Soul do 100 km/h ubrzava za nešto više od deset sekundi (10,4-11,3), a potrošnja goriva kreće se između 5,1 i 6,6 litara, a emisija CO2 od 137 do 159 g/km. Kia Soul zadovoljava najviše standarde aktivne i pasivne sigurnosti. Kia Soul je serijski opremljen za tržišta zapadne Evrope i Severne Amerike sa šest vazdušnih jastuka, četiri disk kočnice i ESP (elektronski sistem stabilnosti vozila). Na drugim tržištima ESP će biti dostupan u verzijama s dodatnom opremom.
Evropska verzija Kia Soul biće opremljena RDS audio sistemom sa CD i MP3 čitačem, 6 zvučnika (112 W), inovativnom PowerBass tehnologijom i krovnom antenom. Kia Soul će imati i najnapredniji zvučni sistem, opremljen Sound Sensitive Mood Lighting tehnologijom (315 W), velikim centralnim zvučnikom, pojačalom i sub-woffer-om (ukupno 8 zvučnika). Uprava kompanije je najavila da će isporuka novog vozila u SAD i Evropu početi u prvoj polovini 2009, naglašavajući da će "Kia" nastojati da zadrži jedno od vodećih mesta u zemlji i inostranstvu u proizvodnji manjih terenaca. Cilj "Kie" je da do kraja 2009. godine proda ukupno 18.000 jedinica modela Kia Soul u zemlji i inostranstvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.