U trendu

Ko će brže da poleti?

Gas do daske, urlanje motora i auto koji poleće! Uzbudljiva slika za oko i uši posmatrača, a za onog ko se nalazi u autu i osećanje mnogo jače od uzbuđenja. Hoće li uspeti da postigne prethodne rekorde u startnosti i postavi nove? Šta se može smatrati izuzetnom startnošću i koji su automobili najstartniji na svetu?
Startnost se meri vremenom potrebnim da automobil dostigne brzinu od 100 km/h. Istovremeno s kilometrom u mnogim delovim sveta se koristi milja kao mera za dužinu pređenog puta. U tom slučaju startnost se određuje kao vreme potrebno za dostizanje brzine od 60 milja na čas, što je oko 97 km/h. Zbog toga, gledajući samo podatak o vremenu (a kod rekorda i delovi sekunde mogu biti vrlo značajni), često može doći do konfuzije.
Izuzetno startnim smatraju se automobili kod kojih je to vreme manje od četiri sekunde. Takvih modela ima mnogo, a većina njih ima ubrzanje 3-4 sekunde. Modeli s ubrzanjem do tri sekunde su malobrojni – ima ih desetak. To se odnosi samo na legalne automobile nekog od mnogobrojnih svetskih proizvođača i ne uzimaju se u obzir specifični modifikovani primerci neregistrovanih vozila.
Prvo mesto na listi najstartnijih pripada verovatno najskupljem i najbržem automobilu u svetu – Bugatti Veyron-u. Njegovo poletanje traje samo 2,46 sekundi. Odlikuje se izuzetnom snagom (1.001 konjska snaga) i dostiže maksimalnu brzinu od 408,4 km/h. Ovi podaci odnose se na model iz 2006. godine, koji je proizveden u 300 primeraka. Automobil je ekskluzivan i izuzetno skup – košta oko 1,3 miliona dolara.
Drugo mesto pripada modelu iz 2007. godine – Caparo T1. Njegova startnost je vrlo bliska rekordnoj vrednosti i iznosi 2,5 sekundi. To je model s maksimalnom brzinom 322 km/h i snagom 575 konjskih snaga, tako da je po tim karakteristikama daleko iza Bugatti-ja. Isto bi se moglo reći i za automobil koji se nalazi na trećoj poziciji po startnosti. To je Ultima GTR, s ubrzanjem od 2,6 sekundi i isto tako impresivnih 720 konjskih snaga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.