U trendu

„Kraljevski“ kabriolet

U leto 2007. godine svetskim drumovima juriće novi Rolls Roys kabriolet pod nazivom Phantom Drophead Coupe. S obzirom na najavljenu cenu od preko 400.000 dolara, u njemu će se definitivno naći elita iz visokih i bogatih krugova. Mi, obični smrtnici, možemo se pozabaviti gledanjem atraktivnih slika i raspredati priče o karakteristikama i luksuzu njegovog vrhunskog dizajna i kvaliteta.
Phantom Drophead Coupe pojavljuje se kao drugi novi model Rolls Roys-a otkad se (1998. godine) on nalazi u vlasništvu BMW-a. Koncept kabriolet vozila (100EX), kao verzije već postojeće limuzine Phantom, Rolls Roys je predstavio 2004. godine na proslavi stogodišnjice svog postojanja. Prototip je prikazan na sajmu u Ženevi. Zatim se pristupilo razvoju serijskog modela i u jesen 2005. najavljena je njegova pojava na tržištu upravo u 2007. godini. Priča se zatim nastavlja premijernim prikazivanjem tog modela na sajmu u Detroitu januara 2007.
Ovaj primerak luksuza i vrhunskog stila nastao je u poznatom dizajnerskom odeljenju Rolls Roys-a, na čijem se čelu nalazi Ijan Kameron (Ian Cameron). U odnosu na limuzinu Phantom on je 25 cm kraći, ima dvoja vrata i četiri sedišta. Međutim, njegovo dizajniranje nije se svelo na prosto odsecanje krova, već je čitava linija pretrpela promene kako bi se prilagodila novom tipu automobila i novim zahtevima. Pri tom, svakako, nije napušten prepoznatljiv stil Rolls Roys-ovog dizajna.
Phantom kabriolet proizvodi se u devet originalnih boja – tri nijanse plave, beloj, srebrnoj, žutoj, crvenoj i crnoj. Zanimljivo je da je figura na prednjoj strani, koja predstavlja prepoznatljiv simbol najpoznatijeg brenda u svetu automobilizma, pretrpela male izmene kako bi se prilagodila novom dizajnu. Spirit of Extazy je kod ovog modela napravljen od nerđajućeg čelika u srebrnoj i zlatnoj varijanti boja. Sve to čini impresivnom sliku novog Rolls Roys-ovog kabrioleta.
Po impresivnosti nimalo ne zaostaje ni njegova unutrašnjost, dizajnirana u stilu luksuznih jahti iz tridesetih godina prošlog veka (američka jahta Cup J-class ukotvljena u Sautemptonu). U unutrašnjosti svakako treba pomenuti audio sistem koji sa 15 zvučnika daje stereo efekat izuzetnog kvaliteta. U pogledu mehanike koristi motor V12 sa 6,75 l, ima 453 konjskih snaga, maksimalna brzina mu je 240 km/h, a ubrzanje obezbeđuje dostizanje brzine od 100 km/h za 5,7 sekundi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.