U trendu

Kupujete polovni auto? Evo kako ćete osetno smanjiti cenu

U Srbiji je u prvih šest meseci ove godine prodato 64.521 polovnih automobila iz uvoza, što je bilo 5,6 odsto manje nego u isto vreme 2022, pokazuje danas predstavljena analizu stanja na tržištu novih i polovnih vozila u Srbiji sajta Polovni automobili.

Kupovina polovnog automobila nosi svoje rizike, ali i omogućava dolazak do kvalitetnog rešenja po nižoj ceni.

Protivnici kupovine polovnih automobila kao glavni argument navode rizik. Naime, uvek postoji rizik da će biti teško utvrditi je li vozilo dobro održavano, ali i da li je automobil imao kakva ozbiljna oštećenja. Korišćenje zapisa o istoriji vozila tu može i te kako pomoći, pa i da ispregovarate bolju cenu, prenosi Index.

Iako je pregovaranje svojevrsna umetnost, možete očekivati da ćete smanjiti cenu automobila za do 20 posto. Stručnjaci za podatke o automobilima iz carVerticala dele savete o tome kako komunicirati s prodavcima i ovladati procesom pregovaranja.

Traženje slabih tačaka automobila

Svaki model ima specifične slabosti koje bi trebalo da znate unapred. Pročitajte onlajn recenzije o automobilu koji želite da kupite da biste razumeli njegove potencijalne probleme i slabosti. I pritom nemojte prodavcu otkrivati svoje emocije, odnosno koliko vam je stalo da kupite dotični automobil.

Imajte na umu da će i ona polovna vozila koja najbolje izgledaju verovatno imati mane. Korozija, neispravna elektronika, istrošene gume, ogrebotine i udubljenja lako se uoče, bez obzira na to jeste li profesionalac ili apsolutni amater.

Nakon pregleda spoljašnje i unutrašnje strane vozila obavezno odite na probnu vožnju. Osećaj za volanom otkriva puno o automobilu, pa zato testirajte automobil u različitim uslovima. Ugasite radio i osluškujte i isprobajte kočnice i držanje pravca u vožnji. S prodavcem treba razgovarati čak i o najmanjim problemima jer će vam to pomoći u pregovaranju o konačnoj ceni. U zavisnosti od stanja automobila i početnoj ceni, cena se može spustiti i do 20 posto, poručuju prodajni stručnjaci.

Prodavac uvek zna više o vozilu nego kupac. Ova neravnoteža daje prednost u pregovorima, osim ako ste spremni da kopate dublje u prošlost automobila. Dobro rešenje je provera istorija vozila na internetu koja može pružiti podatke o prevarama s kilometražom, oštećenjima, promenama naziva, održavanju i druge korisne informacije.

„Ako kupac pronađe neke loše istorijske podatke ili dokaze o nesreći, to mu može olakšati pregovore. Provera istorije polovnog automobila važan je korak, a njen nedostatak može dovesti do preplaćivanja vozila u lošem stanju”, kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i menadžer komunikacija u carVerticalu.

Dovoljno je reći kako je 15.2% svih automobila proverenih na carVerticalu imalo vraćenu kilometražu, dok je više od polovine (52.3%) imalo istoriju o oštećenjima.

I na kraju recimo da kupovina u salonu ne mora nužno biti sigurnija. Takođe, to što je automobil pregledan ne znači da sa salonom nema pregovora. Naprotiv, i tu je moguće spustiti cenu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)