U trendu

Ljudi na internetu svađaju se zbog ove fotografije iz Hrvatske: Koji automobil ima prednost?

Fotografija raskrsnice na semaforu u Splitu objavljena na Fejsbuk stranici Prometne zgode i nezgode izazvala je raspravu.

„Već smo drugi put dobili isto pitanje vezano za ovu raskrsnicu pa je možda vreme da se razjasne neke stvari. Dakle, pratilac smatra da vozilo koje dolazi iz garaže tržnog centra (automobil u žutom krugu) treba da propusti vozilo koje skreće levo (narandžasti krug). Tačno ili netačno?“ piše u opisu objave.

Već smo drugi put dobili isto pitanje vezano za ovo križanje pa je možda vrijeme za razjasniti neke stvari. Dakle,…

Posted by Prometne zgode i nezgode on Saturday, November 11, 2023

Nanizali se brojni komentari

„Netačno. Ne gleda se i semafor i znak istovremeno. Kad semafor ne bi radio, onda bi prednost imao ovaj koji skreće“, napisao je jedan korisnik društvene mreže.

„Veći je problem dopunska strelica iz garaže za desno gde neki misle da imaju prednost u odnosu na onoga koji se polukružno okreće iz smera put garaže. Izgleda da svaka autoškola ima svoja pravila. Sva sreća pa su osiguranja usklađena po zakonu“, dodala je jedna žena u komentarima.

„Prvo, semafor je na obe strane. Očigledno je da jedan i drugi smer imaju zeleno. Ovaj u narandžastom krugu ide pravo jer za levo bi trebalo da bude u traci za levo. Ako i skrećeš levo onda bi trebalo da propustiš ovoga što ide iz centra. Da ne rade semafori, onda ovaj koji ide levo ima prednost glavnog puta jer od centra stoji znak trougao“, još je jedan od komentara.

Ko ima prednost?

Na kraju, neki su se u komentarima složili da treba propustiti drugi auto koji zadržava smer kretanja jer izlazi na put s prednošću prolaska, dok im drugi poručuju da vrate vozačke.

Naime, prema hijerarhijskom redosledu na raskrsnici prvi i najbitniji je policajac. Ako je on na raskrsnici, nebitno je šta svetli na semaforu, kakav je znak i ko je s koje strane. Ako nema policajca koji reguliše saobraćaj, gleda se svetlo na semaforu.

Ako nema semafora, onda se gleda znak. Ali ako nema ni znaka, vozi se prema pravilima – pravilo desne strane, puštanje automobila koji zadržava smer kretanja…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar