U trendu

Loša navika u vožnji koja je smrt za auto

I među vozačima koji pažljivo održavaju svoj automobil, ima onih koji nekim svojim navikama nesvesno oštećuju svoje vozilo.

Jedna od tih navika jeste česta vožnja na kratkim destinacijama. Mnogi, odvikavši se od pešačenja, čak i u prodavnicu ili do trafike, da bi obavili neki sitan posao ili kupovinu, odlaze kolima, a to može skupo da nas košta. Ovakve vožnje nimalo ne prijaju motoru automobila.

Tokom prelaska kratkih destinacija od stotinak metara, motor ne dostiže radnu temperaturu, a to može da dovede do ozbiljnih kvarova. Vlaga ne stiže da ispari, i meša se sa uljem, a stvaraju se i naslage nečistoća na EGR ventilu i drugim delovima motora. Posledice mogu biti različite. Posle nekog vremena može se stvoriti skrama na poklopcu za dolivanje ulja. Tada ulje ozbiljno počinje da gubi svoja mazivna svojstva i treba ga hitno zameniti, piše Nportal.

Prilikom vožnji na kratkim destinacijama takođe može da dođe do mešanja ulja i goriva, i u tom slučaju dolazi do promena na ulju koje se mogu videti čak i golim okom. Da biste otkrili da li je sve u redu možete da omirišete šipku za merenje. Ukoliko ne osetite miris goriva, sve je u redu.

Ako imate indikator, poželjno je da tokom vožnje pratite temperaturu motora. Iz motora koji dostigne radnu temperaturu, kondenzacija isparava, međutim, u vozilima koja se voze na kratkim relacijama to se neće desiti, i u njima će se vremenom akumulirati sve veća količina vode i goriva u karteru. Ulje zbog toga gubi svoja svojstva i nije u stanju da ispuni svoju funkciju, što dovodi do oštećenja motora, pa čak i do ozbiljnih problema.

Rešenje je, naravno, jednostavno. Kada god sledeći put pomislite da se „odbacite“ kolima do prodavnice ili trafike, bolje se opredelite da tamo odete peške. Zdravije je – kako za vas, tako i za vaš automobil. Takođe, poželjno je i redovno vršiti kontrolu ulja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar