Luksuz i performanse Lexus LF-A Roadster-a

Kompanija Lexus, osnovana osamdesetih godina prošlog veka, pripada globalnoj familiji Toyota. Ubrzo nakon osnivanja postala je vodeći brend u kategoriji vozila vrhunskog kvaliteta, luksuza i visokih performansi. Sledeći svoj LF-A koncept, ova kompanija je na nedavno održanom sajmu automobila u Detroitu (sredinom januara) prikazala svoje najnovije vozilo te serije – LF-A Roadster.
Prethodni model ovog koncepta bio je LF-A kupe, a za najnoviju varijantu inženjeri i dizajneri Lexus-a rešili su da vozilo ovog koncepta otvore i naprave kabriolet varijantu. Tako je nastao automobil izuzetne atraktivnosti, u skladu s Lexus-ovom dizajnerskom koncepcijom L-Finesse. To je kompaktan sportski dvosed izrazite aerodinamičke linije. Kao i ostala vozila ovog koncepta krasi ga logo u obliku slova „F“. Nosila su ga vozila počev od prvog LF modela. Potiče od izraza „flagship“ i predstavlja sinonim za vozila vrhunske klase i stila.
Lexus LF-A Roadster je manjih dimenzija od kupe varijante. Njegova dužina je 4,46 metara, širina 1,89 metara, a visina samo 1,22 metra. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2,6 metara. Telo vozila je, da bi se obezbedila što čvršća konstrukcija kabriolet varijante, napravljeno od kombinacije karbon-fibera i aluminijuma. Ista vrsta materijala korišćena je i za prethodnu kupe verziju. Sve je u potpunosti prilagođeno velikoj brzini kretanja i aerodinamici – bočne linije, krila, gume (prednje 265/35R20 i zadnje 305/30R20).
Vrhunske performanse ovog prelepog sportskog kabrioleta zasnovane su, kao i kod prethodnog modela, na snažnom agregatu V10. On je, kako proizvođač navodi, smešten u takozvanoj front-mid konfiguraciji. To znači da se nalazi ispred sedišta putnika, a iza centralne prednje osovine. Po preliminarnim specifikacijama on obezbeđuje 500 konjskih snaga, iako se pri njegovom testiranju pokazalo da može da dostigne i više od toga. Po tim specifikacijama maksimalna brzina mu je oko 322 km/h, čak i više od toga. Većinu će verovatno zanimati njegova cena, ali ona još uvek nije poznata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.