U trendu

Mali saveti za pakovanje skijaške opreme u automobil

Zimske radosti su odavno stigle i dosta vozača ide na planine i u skijališta u potrazi za dobrom zabavom. Nažalost, mnogi na svojim automobilima nemaju specijalne krovne nosače, pa će prilikom polaska na planinu u većini slučajeva oboriti naslon zadnje klupe, bukvalno potrpati zimske rekvizite u automobil i krenuti kako bi što pre stigli do željene destinacije i počeli sa spuštanjem niz staze.
U tim trenucima malo ko razmišlja o eventualnom nesrećnom slučaju, sudaru s drugim vozilom ili isklizavanju s puta zbog poledice, kada relativno lake pancerice, skije, sanke i ostala skijaška oprema, zbog naglog rasta mase, postaju opasni i kao projektili udaraju u sve što im se nađe na putu. Naravno, s porastom brzine raste i opasnost od fatalnih posledica po putnike u automobilu. Zbog svega navedenog, skijašku opremu bi trebalo pažljivo i uredno složiti u prtljažniku i učvrstiti posebnim vezicama, kaiševima, rastegljivim gumenim trakama i sličnim. Po mogućnosti, teže stvari bi trebalo približiti sredini vozila, to jest naslonima sedišta, kako bi u slučaju udesa imali što manji "zalet", a pancerice je najbolje smestiti u prostor za noge putnika na zadnjoj klupi.
Pored toga, nije na odmet između "prtljažnika" i putničkog prostora staviti dodatne pregrade u vidu drvenih ili plastičnih ploča i sličnog. Ukoliko opremu ipak stavljate na krovne nosače, što je u svakom slučaju poželjno, obratite pažnju na njihovo učvršćivanje i položaj. Zapamtite, krov vašeg automobila u proseku nosi oko 50 kilograma tereta. Učvršćivanje tereta neće vam oduzeti mnogo vremena, a može da spase život i vama i drugim učesnicima u saobraćaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.