Malo finale izbora za evropski automobil godine

Izbor za najbolji evropski automobil godine (Car of the Year 2008) ušao je u svoju završnu fazu. Ovih dana je napravljen najuži izbor od sedam automobila, od kojih će jedan poneti laskavu titulu najboljeg. Definitivno, ime najboljeg evropskog automobila biće objavljeno 19. novembra.
Lista automobila koji su se našli u konkurenciji za izbor najboljeg evropskog automobila za 2008. godinu obuhvatala je 35 modela lansiranih u poslednjih godinu dana. Među njima našli su se automobili najpoznatijih svetskih brendova. Žiri je u oktobru, u takozvanom malom finalu, odradio novi deo svog posla i s te liste odabrao sedam kandidata koji su ušli u najuži izbor. Na toj listi odabranih, najboljih među najboljima, nalaze se Fiat 500, Ford Mondeo, Kia Ceed, Mazda 2, Mercedess C class, Nissan Qashqai i Peugeot 308.
Najbolji automobil godine izabraće žiri sastavljen od 58 eminentnih novinara koji prate događaje iz sveta automobilizma, a koji potiču iz 22 evropske zemlje. Prva faza izbora sastojala se u formiranju ukupne liste kandidata koji treba da ispunjavaju dva uslova. Prvi se odnosi na prisustvo odabranog modela na tržištima u najmanje pet evropskih zemalja, a drugi na njegovu projektovanu prodaju od najmanje 5.000 primeraka godišnje. Tako je formirana lista od 35 nominovanih modela. Zatim je usledilo malo finale, koje je upravo dalo listu od sedam nominovanih modela.
Prošlogodišnji pobednik ovog izbora je Ford-ov S-Max. To je minivan srednje veličine, ponuđen s četiri verzije motora – dva benzinca sa zapreminama 2 litra (145 konjskih snaga) i 2,5 litara (220 konjskih snaga) i dva dizel motora sa 1,8 litara (125 konjskih snaga) i 2 litra (140 konjskih snaga). Sa samo dva poena razlike on se našao ispred Opel-ovog modela Vauxhall Corsa, dok je treće mesto zauzeo Citroen C4 Picasso. Modeli automobila koji su u ovogodišnjem malom finalu eliminisani takođe su vrlo atraktivni i pripadaju eminentnim proizvođačima kao što je Audi (model A5/S5), BMW (X5), Volvo (V70, XC70), Opel (Antara), VolksWagen (Tiguan) i drugi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.