Mazda 3: noviteti za 2009. godinu

Nakon nedavnog predstavljanja najnovije Mazda3 sedan na Sajmu automobila u Los Anđelesu, predstavljena je i kompaktna hatchback verzija, i to na sajmu u Bolonji. Jasno je i zašto je japanski proizvođač odabrao ove sajmove za promocije različitih verzija svog bestselera. Naime, za hatchback verziju očekuje se da će biti mnogo popularnija u Evropi nego u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su traženije sedan verzije. Prvi primerci na evropsko tržište stižu u proleće.
Već na prvi pogled vidljivo je da je Mazda3 unapređena u svim aspektima. Dizajnerski, to je atraktivan automobil i na prvi pogled izgleda kao umanjena Mazda6. Može se, takođe, pohvaliti i vrhunskom aerodinamikom. Unutrašnjost je urađena u sportskom duhu, s profilisanim sedištima, atraktivnim trokrakim upravljačem i velikim informacionim displejem, a dosta pažnje posvećeno je i akustičkoj izolaciji, koja je poboljšana za 10 odsto. Dužina od 4.460 mm, širina od 1.755 mm, visina od 1.470 mm i međuosovinski razmak od 2.640 mm obećavaju mnogo unutrašnjeg, ali i prtljažnog prostora.
Ponuda agregata uključuje tri dizel i dva benzinska motora. Dizelaši su 1,6-litarski sa 109 KS i 240 Nm obrtnog momenta i 2,2-litarski u verzijama sa 150 KS i 360 Nm, odnosno sa 185 KS i 400 Nm. Srednje jaki dizelaš je verovatno najbolja opcija za ovaj automobil, jer u proseku troši samo 5,4 litra goriva na 100 kilometara, a za uzvrat nudi maksimalnu brzinu od 183 km/h i ubrzanje do 100 km/h za 7,7 sekundi. Ponuda benzinaca uključuje 1,6-litarski agregat sa 105 KS i 2,0-litarski sa 150 KS. Svi agregati dolaze u kombinaciji s petostepenim manuelnim i automatskim menjačem, a postoji i varijanta sa šestostepenim manuelnim menjačem.
Prva generacija "mazde 3" pokazala se kao tržišni hit, jer je prodaja iz godine u godinu rasla, pa je za pet godina plasirano čak 1,8 miliona primeraka ovog Mazdinog modela, što je "trojku" učinilo najprodavanijim modelom ovog japanskog proizvođača. "Mazda 3" je osvojila i ukupno 90 međunarodnih nagrada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.