U trendu

Mehaničar sa više od 55 godina iskustva: „Vaš auto odjednom troši više? Proverite ovo“

Skoti Kilmer, jedan od najpopularnijih stručnjaka za automobile na Jutjubu, podelio je niz saveta koji mogu pomoći vozačima da uštede gorivo u automobilu. Automehaničar sa više od 55 godina iskustva, on sada redovno objavljuje video snimke na svom Jutjub kanalu i deli savete za vozače kako da uštede novac i izbegnu skupu štetu.

U popularnom videu, Skoti je upozorio vozače da ne kupuju uređaje koji tvrde da poboljšavaju ekonomičnost goriva, savetujući im da umesto toga redovno provere pritisak u gumama.

Gorivo se više troši zbog pritiska u gumama

„Danas ću vam pokazati kako da postignete veću kilometražu u automobilu, a to je bez kupovine skupih uređaja , nemojte se zavaravati. Da ovi uređaji zaista funkcionišu, pravili bi se u fabrikama automobila zbog ogromnog društvenog pritiska da se poveća kilometraža po litru goriva. Reći ću vam kako da proverite da li je pritisak u gumama ispravan. Ako nije u redu, guma će imati previše trenja i vaša potrošnja goriva će biti lošija“, objasnio je Skoti .

Mehaničar je primetio da gume polako gube pritisak tokom vremena i da ih je potrebno ponovo naduvati do nivoa navedenih u uputstvu za vozilo. Vozači koji to ne rade redovno mogu primetiti veću potrošnju goriva jer gume dolaze u kontakt sa putem i takođe rizikuju da se istroše mnogo brže. Da bi se ovo izbeglo, preporučuje se svim vozačima da provere pritisak u gumama najmanje jednom u dve nedelje i pre bilo kakvog dužeg putovanja.

Međutim, Skoti je takođe sugerisao da vozači mogu da uštede na računima za benzin i dizel tako što će se uveriti da je vazdušni filter čist. Dodao je: „Takođe, ne možete imati prljav filter za vazduh. Vaš automobil sagoreva hiljade kubnih centimetara vazduha, a ne možete zaustaviti taj protok sa začepljenim filterom.“

Uobičajeno je da se filteri za vazduh u automobilu menjaju jednom godišnje ili ranije ako se vozilo često vozi po prašnjavim uslovima, kako bi se osiguralo da motor dobija dovoljno čistog vazduha.

Skoti je savetovao vozače da izbegavaju nagla ubrzanja i kočenja: „I budite umereni vozači. Shvatite da što se motor brže okreće, to više goriva troši.“

Vlasnici automobila sa brojačem obrtaja ili tahometrima treba da pokušaju da izbegnu obrtaje motora iznad 2.500 obrtaja u minutu tako što će što pre prebaciti u viši stepen, piše Express.co.uk.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.