U trendu

Mehaničar tvrdi da zbog ove tri česte greške trošite više goriva nego što je potrebno

Amerikanac Skoti Kilmer tvrdi da je 56 godina radio kao mehaničar, a na svom Jutjub kanalu često savetuje vozače kako da izbegnu najčešće greške u vožnji koje dovode do kvara vozila.

Skoti je tako upozorio vozače da redovno proveravaju pritisak u gumama umesto skupih uređaja koji tvrde da poboljšavaju ekonomičnost goriva.

Pritisak u gumama

„Reći ću vam kako da proverite da li je pritisak u gumama ispravan. Ako nije u redu, guma će imati previše trenja i vaša potrošnja goriva će biti veća“, objasnio je on.

Neophodno je naduvati gume do nivoa koji je naznačen u uputstvu za vozilo. Vozači koji to ne rade redovno mogu primetiti veću potrošnju goriva, a gume se mnogo brže troše. Da bi se ovo izbeglo, preporučuje se provera pritiska u gumama najmanje jednom u dve nedelje i pre svakog dužeg putovanja, prenosi N1.

Prljav filter za vazduh

Skoti je takođe sugerisao da vozači mogu da uštede na računima za benzin i dizel tako što će se uveriti da je filter za vazduh čist.

„Vaš auto sagoreva hiljade kubnih centimetara vazduha, a to ne može da uradi sa začepljenim filterom“, primećuje on.

Uobičajeno je da se filteri za vazduh u automobilu menjaju jednom godišnje ili ranije ako se vozilo često vozi po prašnjavim uslovima, kako bi se osiguralo da motor dobija dovoljno čistog vazduha.

Naglo kočenje i ubrzanje

Skoti je savetovao vozače da izbegavaju naglo ubrzanje i kočenje. „Budite umereni u vožnji jer što se motor brže okreće, to više goriva troši“, rekao je on.

Vlasnici automobila bi trebalo da izbegavaju rad motora iznad 2.500 obrtaja u minuti prebacivanjem u višu brzinu, piše Ekpress.co.uk.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.